Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Wat zijn risicofactoren voor dementie?

We haalden het al even aan: overgewicht is niet gezond voor je brein. Een uitdijende taille heeft een negatief effect op je hersenen. Overgewicht hangt samen met drie van de zeven grootste te beïnvloeden risicofactoren voor dementie:

  • Hoge bloeddruk
  • Suikerziekte
  • Hoog cholesterol

Al deze risicofactoren zijn ook een risico voor hart- en vaatziekten. Je kans op dementie en hart-en vaatziekten verkleinen? Tijd om aan de slag te gaan met gezond eten!

Heb je een gezond gewicht?

Een goede manier om te zien of je een gezond gewicht hebt: bereken je Body Mass Index (BMI). Een score tussen de 20 en 25? Je zit op een gezond gewicht. Boven de 25 spreken we van overgewicht. Houd naast de BMI ook rekening met je middelomtrek. Veel krachtsport levert namelijk veel spiermassa op. Mensen met veel spiermassa kunnen een hoge BMI hebben en toch geen overgewicht. De richtlijn voor vrouwen is een middelomtrek tussen de 70 en 80 centimeter en voor mannen tussen de 80 en 94 centimeter. Meer informatie over wat en hoeveel je dagelijks kunt eten vind je op de site van het Voedingscentrum.

Wat is gezonde voeding voor je hersenen?

Dementie komt minder voor in gebieden rond de Middellandse Zee. Het voedingspatroon lijkt hier een van de redenen voor te zijn. Dit is wat we het mediterrane dieet noemen. Wat eten ze daar nu? We herkennen het volgende patroon:

Wel Minder
Verse groenten Zuivelproducten
Fruit Rood vlees
Noten Dierlijke vetten
Peulvruchten Suikers
Volkoren granen  
Vis  
Gevogelte  
Olijfolie  

Er zijn sterke aanwijzingen dat het volgen van een mediterraan dieet de kans op dementie verkleint. Neem dus vooral producten uit het rijtje ‘wel’. Vervang zout door bijvoorbeeld mediterrane kruiden. Waan je je direct een beetje in het Middellandse Zeegebied. Hoe eerder je begint met dit dieet, hoe langer je ervan kunt profiteren.

 

Hoe zit het met alcohol?

Bij veel dingen is het gemakkelijk te zeggen wat goed of slecht is voor je brein. Een combinatie van denken en bewegen? Dat is goed. Overgewicht heeft een negatief effect op de hersenen. Alcohol is hier een vreemde eend in de bijt. Maximaal één glas per dag lijkt het risico op dementie te verminderen. Drink je meer dan twee glazen per dag? Dan heb je een hogere kans op dementie. Dat geldt ook voor geheelonthouders. Vreemd? Geheelonthouders stoppen vaak met alcohol vanwege medische redenen, vermoeden onderzoekers. Hun hersengezondheid is gemiddeld al wat slechter. Er is zeker geen reden om te beginnen met drinken als je dementie wilt voorkomen. Niet of hooguit matig drinken is dus het devies.

BrainSnacks: wat is goed voor je brein en wat niet?

5 tips: gezonde eetgewoonten integreren in je leven

We weten nu wat belangrijk is als het om voeding en je hersengezondheid gaat. Hoe pas je dit toe in het dagelijks leven?

1. Meten is weten

Wil je precies weten wat je binnenkrijgt op een dag? Meten is weten. Houd eens drie dagen bij hoeveel kilocalorieën je eet, bijvoorbeeld via een app. Eetmeter van het Voedingscentrum is hier geschikt voor.

2. Geef jezelf de tijd

Geef jezelf de tijd om je voedingspatroon aan te passen. Wees lief voor jezelf. Een minder gezonde keuze op een dag verpest niet direct de hele dag of week. Maar dit soort gedachten zijn wel heel normaal. Wees erop voorbereid en ga na het toegeven aan een verleiding, weer terug naar je (nieuwe) goede gewoonte. Bijna niemand lukt dit helemaal alleen. Vertel anderen die je vertrouwt daarom over je plannen. Misschien willen ze wel meedoen?  Goede gewoonten zijn makkelijker vol te houden als je omgeving meedoet.

3. Begin klein en simpel

Vervang bijvoorbeeld steeds één onderdeel van jouw voedingspatroon. Ben je hieraan gewend? Dan is het tijd voor het volgende onderdeel. Een voorbeeld:   

  • Halveer de suiker in je koffie twee weken lang. Na die twee weken halveer je de suiker opnieuw. Tot slot laat je de suiker helemaal achterwege.
  • Vervang iedere dag een tussendoortje door een stuk fruit.
  • Ben je hieraan gewend, voeg dan meer groente toe aan je lunch. Lunch bijvoorbeeld met een salade, of beleg je boterhammen met extra rauwkost.

4. Koop groenten en fruit in het seizoen

Het is niet te geloven, maar gezond voedsel is in Nederland vaak duurder dan ongezond eten. Misschien heb je wel een markt of land/boerderijwinkel in de buurt? Dat is vaak goedkoper dan in de supermarkt. Seizoensgroenten zijn ook een voordelige keuze. Maak het eten nog leuker door te variëren met producten. Het voordeel van groenten en fruit in het seizoen kopen, is dat je door het jaar heen automatisch al afwisselt. Hoe leuker het is, hoe langer je het volhoudt.  

5. Kijk waar je gezondere keuzes kunt maken

Als je een paar dagen je eetpatroon hebt bijgehouden, zie je misschien ook wel waar je gemakkelijk gezondere keuzes kunt maken. Stap bijvoorbeeld over op volkoren producten. Denk aan volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. 

Wat gezond is voor je lichaam, is gezond voor je brein.

We weten het: gezond leven en afvallen is niet altijd eenvoudig. Deze tips maken het hopelijk wat makkelijker en leuker. Volgende week leer je waarom bewegen niet alleen belangrijk is voor een gezond gewicht, maar ook voor je brein.  

Meer lezen over onderzoek naar voeding en dementie?