Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Wat is stress en wat doet het met je hersenen?

Stress is een waarschuwingssignaal van jouw lichaam. Gevaar of een spannende gebeurtenis? Je lichaam zet het stresssysteem aan het werk, zodat je alert bent. Je maakt stresshormonen aan. Je bloeddruk, hartslag en ademhaling versnellen en de spierspanning stijgt. Je lichaam zegt: tijd om in actie te komen! Gevaar geweken? Je lichaam ontspant zich weer. Stress heeft van nature dus een nuttige functie. Houdt de stress echter langdurig aan? Dan kan het problemen opleveren, bijvoorbeeld voor je concentratie, je nachtrust en in sommige gevallen leidt het zelfs tot depressies.

 

Stress, depressie en slaaptekort

In de vorige lessen bespraken we veel zaken die je hersenen positief beïnvloeden. Nu staan we even stil bij de andere kant van de medaille. Drie factoren die niet goed zijn voor onze hersengezondheid: stress, depressie en slaaptekort. 

Een sombere periode of een paar nachten niet zo goed geslapen? Dat is gelukkig niet erg en overkomt iedereen wel eens. Het is belangrijk om te zorgen dat zulke periodes tijdelijk zijn. Zeker omdat stress, depressie en slaaptekort elkaar kunnen versterken. Hier kun je in veel gevallen iets aan doen. Bij beginnende klachten kun je zelf veel doen. Bij langdurige klachten ook, maar vergeet dan niet ook de hulp van professionals in te schakelen. Je huisarts kan je daar meer over vertellen.  

 

Hersengezondheid en dementie

Van goed slapen krijg je meer energie en een beter humeur. Maar die goede nachtrust doet ook veel voor je hersengezondheid. Het helpt je brein herstellen en slechte eiwitten op te ruimen. Slaaptekort, depressie en stress blijken risicofactoren voor dementie. Hoe precies, dat wordt nog onderzocht. We weten al wel dat depressie motivatie beïnvloedt, bijvoorbeeld om te gaan bewegen. En we weten: weinig bewegen is een risicofactor van dementie. Er is nog veel te ontdekken over deze risicofactoren. Alzheimer Nederland maakt daarom onder andere onderzoek mogelijk naar stress en depressie en het risico op dementie. Het doel: dementie zoveel mogelijk voorkomen en stress bij dementie verminderen.

Tijd voor ontspanning: 10 tips

Ontspanning is belangrijk. Het doorbreekt de stressreactie en zorgt dat de balans herstelt, waardoor je optimaal kunt functioneren. Zorg voor momenten waarop je even niet bezig bent met dagelijkse verplichtingen. Geniet van dingen die je fijn vindt om te doen. Ontspanning zorgt voor gezonde hersenen.

Volgende week: het volhouden van goede gewoontes

Dit is alweer het vijfde deel uit deze zesdelige serie. Volgende week kijken we terug op de tips van de afgelopen weken. Ook geven we tips en helpen we je met het opstellen van doelen en met het stellen van prioriteiten. Als je je risico op dementie wilt verkleinen, is een keer extra traplopen of het leren van een nieuwe vaardigheid niet voldoende. Het is belangrijk om goede gewoontes in je leven te integreren én vol te houden. Hoe je dat doet? Daar helpen we je graag bij. Tot volgende week!

Help je mee dementie in de toekomst te voorkomen?

Hoe vaak wil je doneren?
Welk bedrag wil je doneren?
Kies ander bedrag >

Meer lezen over stress en ontspanning

  • Heb je veel last van stress en behoefte aan nog meer tips? Kijk dan op thuisarts.nl.
  • Organisatie MIND ondersteunt mensen bij psychische klachten, zoals stress en depressie. Bekijk het dossier met alles over stress. Denk je dat je misschien depressief bent? MIND biedt ook een depressietest.