Heb je onze vragenlijst al ingevuld? We horen graag wat je van de e-training vond. Heb je wat gehad aan de tips en informatie? Laat het ons weten. Beantwoord onze mini-enquête en ontvang als dank ons Vergeet-mij-niet-speldje. Alvast hartelijk dank!
Hoe houd je nieuwe gewoontes vol?
De afgelopen weken gaven we je allerlei tips om je hersenen te stimuleren. Waar ga jij mee aan de slag? Met een gezond brein zijn we beter bestand tegen ziektes zoals dementie. Af en toe iets nieuws proberen of een keer extra de trap nemen is niet voldoende. Deze gewoontes in je leven integreren is belangrijk. Gedragsverandering is daarom het geheim. Maar hoe houd je dat vol? In dit artikel lees je meer over:
- Terugblik: de belangrijkste tips op een rijtje
- Van goed voornemen naar gewoonte: deze 7 vragen helpen je daarbij

Terugblik: de belangrijke tips nog een keer op een rijtje
De tips vlogen je om de oren afgelopen weken. We zetten de belangrijkste per thema op een rijtje. Wat leveren de tips per thema je op voor de korte termijn? En op de lange termijn? Je kunt bijvoorbeeld nu niet zoveel zin hebben om te sporten. Als je aan je lange termijndoel denkt, kan dat helpen tóch te gaan. Ideeën voor dat lange termijndoel sommen we ook voor je op. Samen zorgen we dat je gemotiveerd aan de slag gaat.
Blijf ontdekken
- Je voordelen op korte termijn: nieuwe dingen leren geeft energie. Je krijgt nieuwe gesprekonderwerpen. Misschien ontdek je wel een nieuwe passie.
- Je voordelen op lange termijn: je netwerk van hersencellen wordt groter als je nieuwe dingen leert en onderneemt. Met dat grotere netwerk kun je dementie vertragen of zelfs uitstellen.
- Belangrijke tips:
- Afwisseling werkt het beste. Daag je hersenen uit.
- Train je brein. Volg danslessen of zoek een uitdaging in vrijwilligerswerk. Bekijk hier alle tips over ontdekken.
Voeding
- Je voordelen op korte termijn: je krijgt meer energie en een betere weerstand van gezonde voeding. Vergeet de uiterlijke voordelen niet: een betere huid, mooier haar en een slankere taille.
- Je voordelen op lange termijn: gezond eten is goed voor je bloeddruk, cholesterolgehalte en je hart. Je brein knapt er ook van op. Je verkleint een risicofactor voor dementie: overgewicht.
- Belangrijke tips:
- Houd bij (bijvoorbeeld met een app) hoeveel je eet op een dag. Zo krijg je inzicht.
- Variatie in voeding maakt het leuker.
Bewegen
- Je voordelen op korte termijn: je krijgt een goed gevoel van sporten door gelukshormonen die vrijkomen.
- Je voordelen op lange termijn: voldoende bewegen verkleint de kans op diabetes, overgewicht, een hoge bloeddruk en dementie.
- Belangrijke tips:
- Doe het samen.
- Kies iets wat je leuk vindt.
Ontspannen
- Je voordelen op korte termijn: je kunt beter nadenken en functioneren. Je geniet bewuster van je leven.
- Je voordelen op lange termijn: je verkleint de kans op een burn-out, depressie en dementie.
- Belangrijke tips:
- Vind elke dag een momentje voor jezelf.
- Kies iets wat bij je past.
Van goed voornemen naar gewoonte
Stel, je wilt graag meer bewegen. Niet eenmalig, maar blijvend. Hiervoor heb je motivatie en doorzettingsvermogen nodig. Gedragsverandering is niet makkelijk, maar zeker mogelijk. Wij helpen je daarbij.
Klaar voor verandering? Stel jezelf deze 7 vragen:
1. Wat is je doel?
Wat wil je bereiken? Een gezondere leefstijl? Op tijd naar bed gaan? Meer bewegen? Langer gezond en fit blijven? Je kunt bijvoorbeeld meer willen bewegen om je hersenen gezond te houden. Bepaal voor jezelf wat je wilt bereiken.
2. Wat is je motivatie?
Motivatie is nodig als je nieuwe gewoontes wilt volhouden. De voordelen moeten zwaarder wegen dan de nadelen. Schrijf deze voordelen op. Bepaal waarvoor je het doet. Heb je het een keer lastig? Dan kun je teruglezen waarvoor je het ook alweer doet. Vergeet de voordelen op korte termijn niet. Het risico op dementie verlagen is belangrijk, maar ook ver weg en daarom minder motiverend. Maar al onze tips hebben ook voordelen op korte termijn!
3. Hoe pak je het aan?
Maak een plan. Je maakt voor jezelf helder hoe je je nieuwe gewoonte uitvoert. Het plan 'ik ga iedere dag wandelen' roept vragen op. Hoe lang ga je wandelen en wanneer? Als het regent, ga je dan nog? Bedenk eerst wanneer je tijd hebt. Een voorbeeld: als ik klaar ben met avondeten, dan ga ik een half uurtje wandelen. Met een als-danplan denk je na over wanneer je beweegt en hoe je dit aanpakt.
4. Hoe maak je het haalbaar?
Het is onmogelijk om alle tips uit de e-training in één keer aan te pakken. Kies uit de e-training een onderdeel dat je belangrijk vindt. Moeite met kiezen? Het één is schadelijker voor je lichaam en/of brein dan het andere. We helpen je een beetje op weg met een prioriteitenlijstje:
- Roken: niet de belangrijkste risicofactor voor dementie of andere hersenziekten, maar wel voor veel andere ziekten. Zo worden veel rokers helaas niet oud genoeg om dementie te krijgen. Goed nieuws: het is nooit te laat om te stoppen. Ex-rokers van 65 jaar en ouder hebben dezelfde lagere kans op dementie als mensen die nooit gerookt hebben. De moeite waard om te stoppen toch? Je huisarts kan je helpen met stoppen met roken, of kijk op ikstopnu.nl.
- Overgewicht beperken: ernstig overgewicht is een belangrijke risicofactor voor allerlei ziekten en ook voor dementie. Met gezonde voeding verklein je het risico op dementie verder en het helpt je bovendien om op gewicht te blijven.
- Meer bewegen: de belangrijkste risicofactor voor dementie in West-Europa is te weinig bewegen.
- Mentaal stabiel: ontspannen, uitgeruste, sociale en vrolijke breinen kunnen meer aan en hebben minder risico op dementie.
- Mentaal actief: het is belangrijk je hersenen actief te houden. Het is echter lastig om aan te geven wat je precies moet doen, omdat veel onderzoek ontbreekt. Daarom staat dit onderdeel op de vijfde plek in ons overzicht.
Pak een onderdeel stapje voor stapje aan via onze tips. Heb je je een nieuwe gewoonte eigen gemaakt? Ga dan voor de volgende.
5. Wie uit je omgeving betrek je bij jouw plan?
Het is fijn als iemand je steunt bij je plan(nen). Heb je het even moeilijk? Iemand op wie je kunt terugvallen is dan prettig. Kijk in je omgeving wie je daarbij kan helpen. De buurvrouw, je broer of een vriendin? Misschien willen zij meedoen aan je plan. Je motiveert elkaar en het is nog gezellig ook.
6. Wat doe je bij een terugval?
Verandering is lastig en daarom is het niet raar als je een keer terugvalt. Probeer dit te voorkomen door een goede voorbereiding. Wil je gezonder eten? Koop dan gezondere alternatieven en haal verleidingen uit het zicht. Houd je het niet vol? Wees dan niet te streng voor jezelf: dat kan gebeuren. Pak de draad gewoon weer op.
7. Wat zie je als je terugkijkt?
Sta stil bij je successen en kijk ook terug. Je mag best trots zijn op jezelf! Wat ging goed en wat vond je lastig? Hoe pak je dit bij de volgende nieuwe gewoonte anders aan?
Bedankt voor je deelname!
Dit was hem: de e-training 'Houd je brein gezond'. We hopen dat we je hebben geïnspireerd en gemotiveerd om aan de slag te gaan. Houd je brein gezond!
Wil je de verschillende thema's nog eens rustig doorlezen?