Een stapje in de goede richting zetten kan op ieder gebied. De bedoeling is om gezonder gedrag in te slijten. We focussen niet op doelen die we volgende week, volgende maand of zelfs volgend jaar moeten halen. De stappen zijn namelijk klein, maar goed vol te houden. En zo bouwen we stapje voor stapje aan nieuwe gewoontes.

Tip 9) Goed horen is nú al goed voor je brein

Er is steeds meer onderzoek dat laat zien dat mensen met een slechter gehoor wat vaker dementie krijgen dan mensen met een goed gehoor. Wat daar precies de oorzaak van is, is niet bekend. Misschien zorgt een slechter gehoor op de één of andere manier ook voor een kwetsbaarder brein. Of misschien is bij sommige mensen een slechter gehoor één van de symptomen van dementie.

Of gehoor nu wel of niet van invloed is op het ontstaan van dementie, voor iedereen geldt het advies om bij het vermoeden van gehoorverlies hiernaar te laten kijken. Door slechter horen worden werk, school en privéleven lastiger. Dingen kosten meer concentratie en er kunnen dingen mis gaan. Misschien ga je zelfs wel minder graag naar een bijeenkomst of feestje. Dan draagt slechter horen bij aan minder sociale contacten of zelfs aan gevoelens van eenzaamheid of somberheid. Dingen die ook weer van invloed kunnen zijn op het risico op dementie.

Je gehoor laten testen kan bij de huisarts of bij de audicien. Als je boven de 67 jaar bent, stuurt een huisarts je meestal direct door naar een audicien.

Het plan
Slechter horen is echt iets wat geleidelijk ontstaat. Daardoor valt het je misschien helemaal niet op. Staat de tv harder dan vroeger? Versta jij je collega’s slechter in de kantine? Ga het eens bij jezelf na en neem actie als je je zorgen maakt!

Als - dan:
In een als – dan plan, stel je scherpe doelen. Wat doe je wanneer en wat ga ja anders doen? Voorbeelden:

Als

Dan

Nu

 • Ga ik na of ik signalen van gehoorverlies herken zoals:
  • zelf harder praten dan vroeger
  • het gevoel dat je minder goed hoort als vroeger
  • het volume van televisie/radio/muziek staat steeds harder
  • steeds vaker moeten vragen om iets te herhalen
  • vinden dat andere mensen moeilijk te verstaan zijn
  • last hebben van suizen, een piep of een brom in de oren
  • sneller moe worden in grote gezelschappen
  • je niet prettig voelen in een lawaaiige omgeving

Morgenvroeg

Een afspraak maken voor een gehoortest als je vermoedt dat je slecht hoort.

Rond mijn verjaardag

Ga ik weer na hoe het dit jaar met mijn gehoor staat.

Veelgestelde vragen over het voorkomen van dementie

In de afgelopen jaren hebben we vele vragen van mensen beantwoord over het voorkomen van dementie. In dit artikel komen we terug om de meest gestelde vragen. Hoe kun je dementie voorkomen én wat zijn nu oorzaken van dementie die we al dan niet kunnen voorkomen?