2bike4alzheimer: hèt evenement van Alzheimer Nederland

Een race tegen de klok voor Alzheimer Nederland. Dat is de 24 uurs durende tocht 2bike4alzheimer: een non-stop estafette fietstocht van 400 kilometer waaraan iedereen mee kan doen. Ruim 280.000 mensen in Nederland hebben een vorm van dementie en als er nu niets gebeurt, stijgt dit aantal in 2040 naar een half miljoen. Daarom organiseert Alzheimer Nederland jaarlijks deze unieke fietstocht. Met 2bike4alzheimer vragen we aandacht voor dementie en zamelen we geld in voor wetenschappelijk onderzoek.

 

Ja, ik wil meedoen aan 2bike4alzheimer

Fietsen voor een goed doel

In 24 uur 400 kilometer fietsen: dat is de uitdaging die de deelnemende teams tijdens 2bike4alzheimer aangaan. Een team bestaat uit vier tot tien fietsers en één of twee chauffeurs. De fietsers stappen in duo’s op de pedalen van een tandem, racefiets of andere fiets en fietsen in estafettevorm. De tocht bestaat uit vijf unieke rondes van ieder 80 kilometer. De rondes vormen op de kaart een vergeet-mij-nietje: hét symbool voor een toekomst zonder dementie. Recreatiepark De Boshoek in Voorthuizen is de start-, doorkomst- en finishlocatie en vormt het kloppend hart van 2bike4alzheimer.

Veel deelnemers zijn persoonlijk betrokken bij de ziekte. Een partner of ouder met dementie. Ervaring met de gevolgen van dementie vanuit het (vrijwilligers)werk. Maar ook als u geen directe betrokkenheid heeft met de ziekte en alleen een fietsliefhebber bent kunt u meedoen aan 2bike4alzheimer. Iedereen is welkom! 
 

Het programma

Van de feestelijke opening tot het finishfeest met een bijzondere gast. 

Het programma >

De locatie

2bike4alzheimer vindt plaats vanaf Recreatiepark De Boshoek in Voorthuizen. 

De locatie >

De route

De route van 400 km bestaat uit vijf unieke rondes van ieder 80 km.

De vergeet-mij-niet-route >

Fietsend bijdragen aan onderzoek

Met deze unieke estafette fietstocht zamelt Alzheimer Nederland dit jaar geld in voor onderzoek naar het functioneren van het glymphatisch systeem, ook wel het rioleringssysteem van de hersenen genoemd. In en rond de hersenen zit hersenvocht waarin afvalstoffen worden afgevoerd. Bij een slecht werkend afvoersysteem zullen deze afvalstoffen zich in de hersenen ophopen. Dit geeft schade aan de verbindingen tussen de hersencellen. Hoofdonderzoeker dr. Jacobus Jansen is verbonden aan Maastricht UMC+. Gedurende vier jaar onderzoeken hij en zijn team in hoeverre de afvoer van afvalstoffen een rol speelt bij deze ziekte. Hiervoor vergelijken de onderzoekers met speciaal door hen ontwikkelde MRI-scans de afvoersystemen van gezonde mensen met de afvoersystemen van mensen met verschillende stadia van de ziekte van Alzheimer. 

Meedoen? Meld u nu aan!

Fiets met een team mee met 2bike4alzheimer en draag zo bij aan een toekomst zonder dementie. Meedoen is eenvoudig: stel een team samen, stem af wie teamcaptain wordt en meld jullie vóór 1 september aan op de website van 2bike4alzheimer.

Direct aanmelden > Meer informatie >