Dat past niet bij hoe ik haar ken
“Ik heb het transportbedrijf overgenomen van mijn vader. Wij zijn een echte ondernemersfamilie. Harde werkers en nogal aanwezige types, zeg maar. Zo ook mijn moeder: zij was altijd bezig en stak haar mening niet onder stoelen of banken. Maar afgelopen 6 jaar heb ik haar door dementie erg zien veranderen. Ze zit inmiddels alleen nog stilletjes in een stoel. Dat past helemaal niet bij hoe ik haar ken. En ze is pas 69. Mijn vader zorgt nu voor mijn moeder, én doet alles in huis. Dat is meer dan een dagtaak.”

“Mijn moeder is niet de eerste in de familie met dementie. Mijn opa en oma hadden het ook. Wat me erg raakt is de onzekerheid die je ziet in hun ogen. Mijn oma werd daar eigenwijs van. Ik weet nog dat we een keer met alle kleinkinderen frietjes aten bij opa en oma thuis, aan de grote eettafel. Iemand vroeg om frietsaus en oma zette een pot roerbaksaus op tafel. En maar volhouden dat het frietsaus was.”

 

Bij zo’n feestelijke opening wil iedereen wat meebrengen. We besloten te vragen om een donatie.

Donatie voor feestelijke opening
“Voor het transportbedrijf hebben we een hypermodern gekoeld distributiecentrum gebouwd, dat we De Coolste Toren hebben genoemd. Daar zijn we trots op en dat wilden we vieren: met relaties, mijn medewerkers en familie en vrienden. Bij zo’n feestelijke opening wil iedereen wat meebrengen. Heel attent natuurlijk, maar wat doe je met zulke cadeaus? Daarom besloten we te vragen om een donatie, voor Alzheimer Nederland. En we stuurden alle gasten een QR-code mee in de bevestiging van de uitnodiging.”

Dementie uitbannen
“De opbrengst was bijna € 7.500, een mooi bedrag. Dat zegt al veel over wat de gasten ervan vonden. Veel weten van mijn moeders situatie. Sommige mensen vertelden ook dat ze zelf met dementie te maken hadden gehad. Al met al voelde het goed. Ik hoop vooral dat het onderzoekers uiteindelijk lukt om dementie uit te bannen, of op zijn minst te remmen. Zodat mijn kinderen dat straks niet meer hoeven mee te maken.

 

Stan Koedam teamleider Acties & Evenementen Alzheimer Nederland

Vragen over de feestbox?

Wil je iets met ons delen over de digitale of kartonnen feestbox? Of kunnen we je ergens meehelpen? Neem gerust contact op met Stan Koedam via (06) 57 26 44 62 / zakelijk@alzheimer-nederland.nl of vul ons contactformulier in.