Sommige kleine onderzoeken hebben aangetoond dat het kauwen van kauwgom directe positieve effecten heeft op het geheugen. Andere studies vonden juist geen effect. Al dit onderzoek keek alleen bij jonge mensen naar het effect op de korte termijn. Het is dus niet bewezen dat kauwgom kauwen ervoor kan zorgen dat je een verminderd risico loopt op dementie.

Kauwgom en het gebit

Een supergeheugen krijgen we misschien niet van kauwgom kauwen, maar wat we wel weten is dat het goed is voor je gebit. Tandartsen noemen het kauwen van suikervrij kauwgom zelfs als één van de 15 tips voor een gezonde mond. Hierdoor wordt er meer speeksel aangemaakt. Speeksel heeft een beschermende werking voor de tanden.

Gezond gebit goed voor het brein

Het is belangrijk dat je tanden beschermt tegen bacteriën. Bacteriën uit het gebit kunnen namelijk in het bloed en mogelijk ook in de hersenen komen. Daarnaast kunnen mensen met een slechtere mondgezondheid vaak minder goed kauwen. Een onderzoek heeft aangetoond dat oudere mensen met kauwklachten, minder presteren op geheugentestjes dan mensen zonder kauwklachten.

Gebit ook belangrijk bij dementie

Bij mensen met dementie is de mondgezondheid over het algemeen slechter ten opzichte van mensen zonder dementie. Dit kan leiden tot pijn, wat bij mensen met dementie vaak niet of laat wordt opgemerkt. Het is dus belangrijk dat we goed in de gaten houden hoe het staat met de gezondheid van ons gebit of het het gebit van onze naasten met dementie.