Het risico van een hoge bloeddruk

Mijn moeder heeft al zo lang ik me kan herinneren een hoge bloeddruk. Vorig jaar is bij haar dementie vastgesteld, ze was toen 75. Ik ben nu 40 en maak me zorgen over mijn eigen bloeddruk. Kan ik mijn risico laten testen?

 

Een hoge bloeddruk verhoogt inderdaad het risico op dementie en andere aandoeningen. Op jouw leeftijd wordt het meten van je bloeddruk over het algemeen echter niet vergoed. Toch zijn er verschillende manieren om achter de hoogte van je bloeddruk te komen.

  • Via Testuwrisico.nl kun je erachter komen of je een verhoogd risico hebt op onder andere hart en vaatziekten. De test kan aanleiding geven om de huisarts te bezoeken, of stelt juist gerust.
  • De Hartstichting adviseert om vanaf het 40e levensjaar regelmatig de bloeddruk te controleren. Dat kun je doen met een bloeddrukmeter. Deze zijn via allerlei websites en winkels te koop. Niet alle apparaten zijn echter even betrouwbaar. Op de Engelstalige website van meetinstituut dabl, vind je een overzicht van betrouwbare (recommended) apparaten.  Ook verschillende websites geven aan of een apparaat is aanbevolen door de hartstichting.