Hoe lichtstralen misschien kunnen helpen Alzheimer te overwinnen

Een medicijn tegen Alzheimer blijft helaas nog altijd wishful thinking. Ligt de oplossing misschien in het bestralen van Alzheimerhersenen met licht? Een fascinerende experimenten-reeks bij muizen lijkt een sleutelsymptoom van de ziekte alvast te bestrijden. Maar de technieken in hun huidige vorm toepassen zou erg horrorachtig klinken.

Straling in je brein. Het lijkt misschien beangstigend, maar vergezocht is het niet. Of we nu slapen, leren, onze zintuigen gebruiken, of gewoon aandachtig zijn: onze hersencellen communiceren voortdurend met elkaar via elektrische signalen. Bij verschillende hersenaandoeningen, zoals Alzheimer, wordt de normale werking van een bepaald type elektrische signalen, de zogenaamde gamma-golven(*), zelfs regelmatig verstoord.

Deze kennis vormde het uitgangspunt van een nieuw Amerikaans Alzheimer-experiment op muizen. Het eerste wat de onderzoekers daarbij vaststelden, schrijven ze in Nature, was dat de gamma-golven in de hersencellen van de beestjes al verminderden nog voor de breinfuncties achteruit gingen of er een opeenhoping plaatsvond van de beruchte ‘amyloïde-plaques’. Die plaques zijn eiwitfragmenten die in een Alzheimerbrein in groten getale tussen de hersencellen komen te zitten. Wetenschappers vermoeden dat deze plaques de hersencellen doen afsterven.

Zou je de aanmaak van die amyloïde-plaques dan kunnen vermijden als Alzheimercellen toch nog gamma-golven zouden kunnen uitzenden? Door een tweede groep muizen aan een specifieke lichttherapie te onderwerpen, ontdekten de onderzoekers dat dit inderdaad het geval was. Niet alleen verminderden de plaques in de cellen sterk, ook de immuuncellen in het brein begonnen de schadelijke eiwitten te verwijderen.

Een LED-lampje, in een genetisch gemanipuleerd brein

Maar die lichttherapie, de zogenaamde optogenetica, zul je niet meteen in het wellness-center vinden. Het is een relatief nieuwe techniek waarbij een (uit groene algen afkomstig) gen dat lichtgevoelige eiwitten aanmaakt, in een virus wordt gestopt. De onderzoekers lieten bepaalde cellen uit een hersengebied met dit virus infecteren, en zo namen deze hersencellen het gen in hun DNA over. Hierdoor begonnen ze ook lichtgevoelige eiwitten aan te maken, iets wat ze zonder optogenetica niet zouden kunnen. En zo is het dus opeens mogelijk dat deze hersencellen door licht geactiveerd worden.

Omdat de hippocampus een hersengebied is dat al in een vroeg stadium door Alzheimer aangetast wordt, waren de onderzoekers erg geïnteresseerd in dit hersengedeelte. Het licht waarmee ze de hippocampus-cellen activeerden kwam van een flikkerend LED-lampje dat de onderzoekers in dit hersengebied (diep in het brein!) hadden geplaatst. Kortom, de eerste aanbieder van optogenetica tegen menselijke Alzheimer heeft nog wel wat ethische en juridische hobbels te nemen.

LEES DE REST VAN DIT ARTIKEL OP

http://dekennisvannu.nl/site/artikel/Hoe-lichtstralen-misschien-kunnen-helpen-Alzheimer-te-overwinnen/8706

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door