Hoogtepunten 2019

Alzheimer Nederland zet zich in voor een toekomst zonder dementie en een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun families. Met trots tonen we een aantal van onze resultaten in de afgelopen maanden.

Bezoek Koningin Máxima

Hare Majesteit Koningin Máxima bezocht op 10 september het Alzheimer Trefpunt in Giessenburg, één van onze 250 Alzheimer Cafés. Dit ter ere van ons 35-jarig bestaan. Onze koningin had veel aandacht voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Lees nieuwsbericht

Viewing Frank & Alzheimer

Radiomaker Frank van der Lende toonde zijn YouTube-serie ‘Frank & Alzheimer’ aan een zaal vol jongeren met een ouder met dementie. Het was hartverwarmend om zoveel jongeren bij elkaar te hebben, die vragen konden stellen en ervaringen uitwisselden. 

Lees het hele verslag

Recordbedrag 2bike4alzheimer

Ook dit jaar was 2bike4alzheimer weer een enorm succes! 37 teams deden mee aan de 24-uurs estafettefietstocht, die €197.226 opbracht. Nog nooit is er zoveel bij elkaar gefietst voor wetenschappelijk dementieonderzoek. Enorme dank aan alle fietsers en sponsoren!

Doe ook mee

Nieuwe onderzoeksagenda

Eind september kwamen 100 wetenschappers, professionals, beleidsmakers, mantelzorgers en vrijwilligers bijeen om input te geven voor een nieuwe onderzoeksagenda. In deze agenda staan de thema’s waar Alzheimer Nederland vanaf 2020 onderzoek naar mogelijk wil maken.

> Wat is een onderzoeksagenda?

Omgaan met dementie in het OV

In september gaven minister Hugo de Jonge en Alzheimer Nederland, NS en Transdev het startschot voor een nieuwe campagne. Het doel: reizigers bewustmaken dat er medereizigers met dementie zijn die mogelijk hulp nodig hebben. Voor OV-medewerkers is een speciale training ontwikkeld.

> Word ook dementievriendelijk

Helden achter de voordeur

Casemanagers dementie zijn de steun en toeverlaat voor mensen met dementie en hun naasten. Om hun belang te benadrukken, overhandigden we aan Tweede Kamerleden een boekje met portretten van casemanagers. Het boekje ligt bij veel huisartsenpraktijken door heel Nederland.

> Vraag gratis exemplaar aan 

Samen bewegen op Wereld Alzheimer Dag

Zaterdag 21 september was het Wereld Alzheimer Dag. Het thema van dit jaar was ‘samen bewegen’. De afdelingen van Alzheimer Nederland organiseerden door heel Nederland mooie activiteiten om samen van te genieten. Zoals wandeltochten, dansmiddagen en sportactiviteiten.

> Bekijk de activiteiten

 

Gouden vergeet-mij-nietje voor vrijwilliger met dementie

Met het gouden speldje zetten wij jaarlijks iemand in het zonnetje die helpt onze doelstellingen te bereiken. Henk van Pagée ontving het eerste speldje van onze directeur Gerjoke Wilmink: 'Respect voor de manier waarop Henk de ziekte als een uitdaging ziet en een alzheimer-carrière als belangenbehartiger is begonnen.'

> Lees meer

 

Tweelingen geven inzicht in alzheimer

Anouk den Braber en Jori Tomassen onderzoeken 98 tweelingen om meer te weten te komen over de fase die voorafgaat aan de ziekte van Alzheimer. Onderzoek in eeneiige tweelingen kan inzicht geven in de rol van erfelijke en niet-erfelijke invloeden op het ontstaan van alzheimer.

> Meer over dit onderzoek