Huisarts Schormans over samenwerkingsverband HOED

Dokter Schormans was dinsdag 9 mei gastspreker in het Alzheimer Café Tilburg. Hij is huisarts in een praktijk waar veel disciplines aanwezig zijn: een fysiotherapeut/manuele therapeut, twee diëtistenpraktijken, een GGZ-medewerker (voor problemen op psychosociaal gebied) en twee psychologen.

Vanuit de praktijk is er intensief contact met de apotheek op het gebied van het verstrekking en bewaken van medicatie. Ook is een goede samenwerking met de wijkverpleegkundige, met maatschappelijk werk en thuiszorgorganisaties.

HOED

Samen met nog vier huisartsen vormt dokter Schormans een HOED, Huisartsen Onder Een Dak. Een HOED is een manier van samenwerken, waarbij de huisartsen voor elkaar waarnemen bij vakantie en nascholingsdagen. Zo kunnen patiënten altijd op dezelfde plaats terecht, ook al is hun huisarts niet aanwezig. Alle huisartsen werken met een eigen assistente en een praktijkondersteuner.

Bij patiënten met dementie heeft de huisarts de regie over het begeleidings- en behandelingstraject. Samenwerking met andere disciplines is van groot belang voor de patiënt. Bij elke patiënt is er één zorgverantwoordelijke die de zorg coördineert. De huisarts is veelal de eindverantwoordelijke.

Maatwerk voor de patiënt staat bij dokter Schormans hoog in het vaandel. Daarbij heeft hij oog en oor voor de mantelzorgers van zijn patiënten. De cursus voor mantelzorgers noemt hij ook wel de geduldcursus: dementie is immers een ziekte waarbij het geduld van de direct betrokkenen behoorlijk op de proef wordt gesteld.

Het Alzheimer Café werd deze avond druk bezocht en er hing een prettige, open sfeer waarin voldoende ruimte was voor het stellen en beantwoorden van vragen.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door