U merkte misschien al dat sommige dingen niet helemaal goed meer gingen. Het was niet duidelijk wat er precies aan de hand was. Na bezoek aan de arts, is de diagnose dementie gesteld. De diagnose kan voor u een verrassing of juist een verklaring zijn. Eindelijk weet u precies wat er aan de hand is. Toch is het ook een moeilijke boodschap. Wat gaat er veranderen en hoe kunt u er het beste mee omgaan? Voor de omgang met de diagnose geven mensen met dementie u graag een aantal tips.
 

Dementie is een progressieve ziekte, er komen steeds nieuwe fases waar u aan zult wennen. Richt u op de fase waarin u zich nu bevindt en neem de uitdaging aan. Probeer te genieten van de mooie en goede momenten die er zijn. Dit zal makkelijker gaan als u open bent over de dementie. 
 

Tips

  • Wees open, vertel over je dementie
  • Diagnose geeft duidelijkheid
  • Houd dementie bespreekbaar
     

Praten over de diagnose

Hoewel het lastig voor u kan zijn om over de dementie te praten, zal het toch fijn zijn om uw hart te luchten bij uw familie of vrienden. Denk vast na over wat u zou willen vertellen aan diegene en zoek hiervoor een rustig moment. Iedereen zal anders reageren en voor sommigen is de ziekte misschien onbekend. Zolang u open en eerlijk bent, zal er veelal begrip komen. Ook uw omgeving heeft even nodig om aan de diagnose te wennen. Het zal helpen als u goed aangeeft wat u wel en niet kan en waar u hulp bij nodig heeft. Laat ook weten dat u nog steeds dezelfde persoon bent. 
 

Meer informatie?