De impact van dementie

Sharon en Wilco.jpg

“Ik snap niemand meer. Niemand snapt mij meer. En elke dag ga ik een beetje achteruit.” Mensen met dementie en hun naasten krijgen te maken met veel onbegrip uit de omgeving. “Ik vergeet ook weleens wat, zeggen ze dan. Maar het is niet zomaar iets vergeten, bij mij vallen mijn hersenfuncties uit!”

Nooit eerder waren er zoveel mensen met dementie als nu. Het is volksziekte en doodsoorzaak nummer een in Nederland (bron: CBS). Een op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie, bij vrouwen zelfs een op de drie. Ieder uur komen daar vijf nieuwe patiënten bij, met Alzheimer, Lewy Body, vasculaire dementie of een van de andere vijftig vormen van dementie. En omdat Nederland vergrijst, grijpt de ziekte steeds meer om zich heen. Een geneesmiddel bestaat nog niet.

"Dementie heeft enorm veel impact op het leven"

Marco Blom, interim-directeur Alzheimer Nederland: “Dementie heeft enorm veel impact op het leven. Het betekent voor veel mensen verlies, van zichzelf, van elkaar en van de mooie dromen en plannen die ze vaak nog samen hebben. Naasten beschrijven een gevoel van rouw voor hun partner die er nog wel is, maar zo anders is dan voorheen.”

De ziekte raakt ons allemaal

Dementie maakt vaak verward, angstig of achterdochtig. Het vergeten van de simpelste dagelijkse handelingen maakt onzeker. Waangedachten kunnen ontstaan, ook het karakter kan veranderen. De ziekte raakt ons allemaal. We krijgen ermee te maken als mantelzorger, als buurman of buurvrouw, werkgever of medewerker. Jong en oud.

“Het gaat goed met hem, maar ik ben mijn levensmaatje voor altijd kwijt.”

Dementie treft níet alleen ouderen, maar ook veertigers en vijftigers. Zoals Wilco (50), de man van Sharon. Zij zag hem als begin veertiger langzaam veranderen. De leuke, stoere man, die middenin het leven stond, werd passief en emotieloos, begon zinnen en vragen te herhalen. Uiteindelijk, toen Wilco 47 was, werd frontotemporale dementie (FTD) vastgesteld. Inmiddels herkent Sharon niets meer van haar man. “Hij is als een kind van zeven geworden.” Vier jaar zorgde ze voor haar man, totdat de zorg te zwaar werd. Nu zit Wilco in een verpleeghuis. “Het gaat goed met hem, maar ik ben mijn levensmaatje voor altijd kwijt.”

Zware belasting voor mantelzorgers

Mantelzorgers voor mensen met dementie ervaren de zorg als een zware belasting. Sommigen raken depressief. Ze kunnen minder of niet meer werken. Die uitval van mantelzorgers eist ook van de samenleving zijn tol.

Elke twaalf minuten komt er iemand met dementie bij

Nederland telt momenteel 280.000 mensen met dementie. Elke twaalf minuten komt er iemand met dementie bij. Gebeurt er niets, dan zal dat aantal in 2040 verdubbeld zijn. Een miljoen mantelzorgers levert dan de zwaarste zorg. Alleen met meer onderzoek naar de oorzaken, behandeling en preventie, kunnen we deze ontwrichtende ziekte stoppen. Een toekomst zonder dementie is onze grootste wens. En dat kan, want dat is met meer onderzoek écht mogelijk.  

Irene-Kees-Jeroen.jpg

Kijktip: Onvergetelijke herinneringen

In dit avondvullende tv-programma stelt SBS6 mensen met dementie centraal. Kijkt u ook? Zaterdag 21 oktober om 20:30 uur bij SBS6.

Meer over het programma

Niels Prins.jpg

Dementie voorkomen en genezen

Hersenonderzoek is in een stroomversnelling geraakt. Onderzoeker Niels Prins: “Ik ben ervan overtuigd dat het geneesmiddel er komt.”

Naar een oplossing

Stop dementie!

Ja, ik help mee en doneer:

1 op de 5 mensen krijgt dementie. Bij vrouwen zelfs 1 op de 3. Dementie is een ingrijpende hersenaandoening. Waarbij je langzaam jezelf en elkaar verliest. Daarom hebben we eigenlijk maar één grote wens: een toekomst zonder dementie! Helpt u mee? Stop dementie!

Help mee  Lees meer over stop dementie