Kijktip: vierdelige serie In De Leeuwenhoek

In de vierdelige serie In De Leeuwenhoek (vanaf donderdag 19 april om 20.25 uur NPO2) gaan Adelheid Roosen en Hugo Borst op zoek naar de dilemma’s van de ouderenzorg en - vooral - naar nieuwe perspectieven. Een liefdevol, humoristisch maar soms ook stekelig betoog voor verbetering van de ouderenzorg. Want als wij meer begrip voor de medemens met dementie krijgen, snappen we ook beter wat zij nodig hebben.

Adelheid en Hugo zijn beiden ervaren mantelzorgers, met vergelijkbare ervaringen en gedeelde zorgen. Hugo verzorgt zijn moeder al een aantal jaren en Adelheid maakte de documentaire ‘Mam’ over haar inmiddels overleden, moeder met dementie. In het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek kijken ze hun ogen uit. Vaak zijn ze ontroerd, soms verbaasd, ze schieten in de lach, voelen compassie en ze zijn ook weleens heel boos. De Leeuwenhoek geeft een open beeld: alles mag gefilmd, ook als er te weinig personeel staat en bewoners liefdevolle zorg en aandacht tekortkomen.

In De Leeuwenhoek is een zoektocht van Adelheid Roosen en Hugo Borst naar hoe de zorg voor mensen met dementie nog beter en menselijker kan. Na afloop van de serie volgt een reeks bijeenkomsten in het land waar Alzheimer Nederland ook haar medewerking aan verleent. Houdt hiervoor onze nieuwsbrief in de gaten!
 

Betere dementiezorg belangrijk

In Nederland zijn er op dit moment 1,3 miljoen 75-plussers, maar in 2030 zijn dat er maar liefst 2,1 miljoen. Daarmee stijgt de urgentie voor betere ouderenzorg. Als gevolg van de vergrijzing zal ook het aantal mensen met dementie enorm stijgen. Het is daarom goed dat er in de media aandacht is voor de ouderenzorg.

Alzheimer Nederland volgt de ontwikkelingen in de zorg nauwlettend, samen met onze vrijwilligers belangenbehartiging. Zo komen we in de politiek in Den Haag op voor betere dementiezorg. In onze focusbrief ‘persoonsgerichte intensieve dementiezorg’ gericht aan zorgkantoren, doen we zes verbetervoorstellen voor betere dementiezorg. De grootste zorg volgens mantelzorgers met een naaste in het verpleeghuis is de personeelsbezetting, blijkt uit de dementiemonitor mantelzorg 2016. Dat is dan ook een van de punten in de focusbrief. Activiteiten-bewegingsprogramma’s en ondersteuning familie zijn twee andere punten die in de brief staan.


De tour

Op 23 mei start In De Leeuwenhoek On Tour, met bijeenkomsten in vijf verschillende steden. U kunt daar fragmenten uit de serie bekijken, mét exclusieve, niet eerder vertoonde beelden en in gesprek gaan over dilemma's in de zorg. Adelheid en Hugo zijn aanwezig bij de bijeenkomst in Rotterdam. Mantelzorgers, professionals werkzaam in de zorg en andere betrokkenen en geïnteresseerden zijn welkom!
> Aanmelden, datums en meer informatie op de website van Humanistisch Verbond


Meer weten?

 

Foto: Cigdem Yuksel

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door