Samen dementievriendelijk 2017

Het programma Samen dementievriendelijk is bedoeld om mensen en organisaties handvatten te bieden om in het dagelijks leven goed om te gaan met dementie. Met publiekscampagnes en (online) trainingen willen we tot 2020 minstens één miljoen mensen bereiken en ruim 300.000 van hen bewegen zich als ‘dementievriendelijk’ aan te melden. Eind 2017 bleken we goed op weg: 78.754 mensen (doelstelling was 60.000) hadden zich geregistreerd. 22.265 mensen volgden de online training ‘GOED omgaan met dementie’.

Naar de website

Ontwikkelingen

Steun van VWS

In 2016 kende het ministerie ruim twee miljoen euro toe voor het eerste deel van het programma, tot 1 maart 2017. Na evaluatie is inmiddels een tweede deel, tot 31 december 2018, toegekend.

De Vriendengroep: ervaringsdeskundigen denken mee

Bij de invulling van Samen dementievriendelijk maken we graag gebruik van de kennis van mensen die met dementie te maken hebben. Onze klankbordgroep, de ‘Vriendengroep’, is in 2017 gegroeid van ca. 25 naar ruim 40 ervaringsdeskundigen. Zij hebben onder meer hun mening gegeven over de website van Samen dementievriendelijk en meegedacht over nieuwe branchetrainingen voor de thuiszorg, de horeca en kappers.

Commercials gewaardeerd en effectief

Uit onderzoeken blijkt dat de commercials bij Samen dementievriendelijk gewaardeerd worden (gemiddeld rapportcijfer: 8) en effectief zijn (ze dragen bij aan grotere bekendheid en meer aanmeldingen). In 2017 is een vijfde commercial ontwikkeld waarin we gebruikmaken van een verborgen camera.

Interesse bij bedrijven groeit

In 2017 zagen we een enorme toename van bedrijven, organisaties en gemeenten die dementievriendelijk willen worden. Inmiddels hebben 280 bedrijven en organisaties trainingen gevolgd of ingepland, waaronder ca. 100 winkels van Albert Heijn. Ook hebben we contact met meer dan 70 gemeenten.

Samen dementievriendelijk in cijfers

Aantal-unieke-bezoekers.png

aangemeld-dementievriendelijk.png

trainingen-op-locatie_0.png

trainingen-via-website.png

verdeling-online-branchetrainingen.png

Terug naar Resultaten