Jaarverslag 2015

Feiten & Cijfers 2015

jaarverslag15_samenvatting.png

Onze missie

We moeten dementie voorkomen of genezen. Tot die tijd maken we ons sterk voor het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun omgeving.

Alzheimer Nederland € 557.508 in de plus

Alzheimer Nederland sloot 2015 af met een positief saldo van € 557.508. Aan de doelbestedingen- wetenschappelijk onderzoek, belangenbehartiging, hulp en informatie - hebben we meer kunnen besteden dan in 2014.

Investeringen

Ruim 2,8 miljoen geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek.

jaarverslag15_WO.png

45 mensen met dementie en 90 mantelzorgers beoordeelden samen ruim 100 onderzoeksvoorstellen...

...en beslisten mee over de besteding van onderzoeksgeld in de komende jaren.

“Voor ons onderzoek wilden we deelnemers thuis testen, omdat we dachten dat dit minder belastend voor hen zou zijn. Het panel van ervaringsdeskundigen gaf aan dat sommigen dat juist liever niet willen. Op hun advies laten we deelnemers nu kiezen.” Sietske Sikkes, VUmc

Petitie aan Tweede Kamerleden

Onze Kerngroep van mensen met dementie bood Tweede Kamerleden een petitie aan om aandacht te vragen voor de ‘Glasgow Declaration’ (rechten van mensen met dementie).

Vinger aan de pols van het zorgbeleid

Om de veranderingen in de zorg te monitoren verzamelen we cijfers en verhalen via onze 237 Alzheimer Cafés en ons digitale Alzheimerpanel. Dit vormde de input voor de Dementiemonitor 'Veranderingen in de zorg 2015'.

8 juli: presentatie dementiebeleid staatssecretaris Van Rijn

De 'dementievriendelijke samenleving' is een pijler onder het beleid. Alzheimer Nederland krijgt samen met PGGM de opdracht om het programma Dementievrienden te ontwikkelen.

157 belangenbehartigers

Alzheimer Nederland heeft 157 belangenbehartigers, verbonden aan onze 51 regionale afdelingen. Ook in 2015 stimuleerden zij gemeenten, bedrijven en organisaties om dementievriendelijke activiteiten te ondernemen.

21 september: #WAD2015 trending topic

Rond Wereld Alzheimer Dag 2015 organiseerden onze regionale afdelingen weer vele activiteiten door heel het land. Op Twitter was #WAD2015 ‘trending topic’.

10 november: Dementie.nl online

Op de Dag van de Mantelzorg ging het platform Dementie.nl online: ruim 150 pagina’s informatie, tips en ervaringsverhalen voor en door mantelzorgers.

Alzheimer Assistent

Aantal gebruikers flink gestegen

jaarverslag15_alzheimerassistent_groen ZT.png

 

PrijzenMarathon van de VriendenLoterij:

Ruim 34.000 loten verkocht voor dementie-onderzoek. De media-aandacht had een waarde van € 4,5 miljoen.

Grootste collectebus van Nederland

Vervoersmaatschappij Connexxion gaf onze collecteweek een bijzondere lift met de ‘Grootste collectebus van Nederland’. Tijdens deze week gingen ruim 20.000 vrijwilligers op pad met de collectebus. Dankzij hun inzet haalden we € 1.560.872 op.

Medewerkers

Medewerkers-1.png

 

Trainingen voor personeel en vrijwilligers

In ons personeelsbeleid hebben we veel ingezet op interne communicatie en ontwikkeling van medewerkers. Ook onze vrijwilligers krijgen trainingen op allerlei gebied.

Samen verder met ISAO

In 2015 hebben we onderzocht hoe we onze krachten konden bundelen met onze collega’s van ISAO (Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek). We besloten om samen één organisatie te vormen. Per 1 april 2016 is dit een feit.

Inzicht in het volledige jaarverslag 2015?

Download in PDF