Samen dementievriendelijk

In 2016 werd het programma Samen dementievriendelijk opgestart. Daarmee bieden we publiek en organisaties handvatten om in het dagelijks leven goed om te gaan met dementie.

Meer over Samen dementievriendelijk

Alzheimer Nederland luidt noodklok voor casemanagement

In februari schreven we op onze website over lange wachtlijsten voor mensen met dementie die behoefte hebben aan een casemanager. Verschillende media namen het bericht over (waaronder NRC) en in de Tweede Kamer werd staatsecretaris Van Rijn (VWS) om een reactie gevraagd.

Signaalteam voor verbetering van de zorg

Het ministerie van VWS liet onderzoek doen naar de inkoop van casemanagement. Alzheimer Nederland zat in de werkgroep die dit onderzoek begeleidde. Daaruit is een Signaalteam ontstaan, waarin wij met alle betrokken partijen (ministerie, zorgaanbieders en -verzekeraars) concrete situaties bespreken. Het doel is om zo te achterhalen waar de problemen ontstaan en hoe we de zorg kunnen optimaliseren.

De projectleider van het Signaalteam onderzocht het bereik van casemanagement dementie. Naar schatting wordt 20 procent van het totaal aantal mensen met dementie bereikt en 30 procent van het aantal thuiswonende mensen met dementie.

Effectief

Er is wetenschappelijk bewijs dat casemanagement effectief is. Een casemanager staat tevens bovenaan de wensenlijst van mantelzorgers. Desondanks wordt casemanagement dementie door de zorgverzekeraars en -aanbieders nog steeds afgebouwd. We blijven er alles aan doen om casemanagement dementie beschikbaar te krijgen voor alle thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers. 

Overbelasting mantelzorgers neemt toe

In 2016 hielden we met het onderzoeksinstituut Nivel de vijfde Dementiemonitor, een peiling onder mantelzorgers over hun ervaringen met de zorg. Bijna 3.500 mantelzorgers vulden de vragenlijst in. De resultaten waren zorgelijk: de overbelasting van mantelzorgers neemt sterk toe. We hebben de resultaten gedeeld met het ministerie, zorgaanbieders en –verzekeraars en maakten vijftig regionale rapportages. Tweede Kamerleden maakten in vergaderingen over zorg gebruik van onze input.

2.2 Noodklok Casemanagement-web.jpg

Wetsvoorstel Verplichte GGZ aangepast

Mede door een pleidooi dat wij samen met Platform GGZ hielden, is een maatregel uit de Wet Verplichte GGZ gehaald. Dit om te voorkomen dat verwarde mensen met dementie drie dagen in een politiecel mogen worden vastgehouden.

Dementiezorg in verkiezingsprogramma’s

Nadat wij het belang van mensen met dementie onder de aandacht van politieke partijen brachten, zagen we dit op verschillende punten terug in een hun programma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

185 regionale belangenbehartigers

Alzheimer Nederland heeft 185 belangenbehartigers, verbonden aan onze regionale afdelingen. Zij stimuleren gemeenten, bedrijven en organisaties om dementievriendelijk te zijn. Daarnaast maakten zij zich hard voor goede dementiezorg.

 

Terug naar Resultaten