Kopgroep dementie

                                                  

Wilt u ook graag praten over uw ervaringen met dementie?

In de regio Rivierenland wordt gestart met een behandelgroep voor mensen met dementie, genaamd de 'Kopgroep'. De deelnemers staan midden in het sociale leven en hebben een vorm van dementie. U krijgt de gelegenheid om te praten over uw beleving van het hebben van een dementie en de veranderingen die u wellicht merkt in het dagelijkse leven.

Het doel van de Kopgroep is om te leren omgaan met het verlies van de dingen die u kon en het geloof en de waardering in uzelf te behouden.

Wilt u:

  • In een prettig sfeer ervaringen uitwisselen met lotgenoten, waarbij u, met elkaar, zelf het onderwerp bepaalt;
  • Met anderen de mogelijkheden ontdekken die er zijn om te leren om te gaan met de 'kop' zorgen;
  • Informatie krijgen over dementie, veranderingen in de hersenen en de gevolgen voor u in uw dagelijks leven;
  • Handvatten vinden en voorbeelden zien hoe om te gaan met uw gevoelens en dementie in uw dagelijks leven, begeleid door deskundigen;
  • Fysieke oefeningen doen en het contact met uw eigen lichaam verbeteren onder begeleiding van een fysiotherapeut;
  • Bewegen en spelvormen doen met de groep;

Meldt u dan aan voor de Kopgroep!

Wat staat er op het programma?

De deelnemers van de Kopgroep komen eenmaal per twee weken bij elkaar onder begeleiding van een psycholoog en een fysiotherapeut. De groep bestaat uit minimaal 8 tot maximaal 10 deelnemers. Zij praten met elkaar over wat de ziekte voor hen betekent, wat zij beleven en wat de gevolgen zijn voor hun dagelijks leven. U en de andere deelnemers bepalen zelf de onderwerpen. Vaak zult u zich herkennen in de problemen die anderen meemaken. Het kan prettig zijn om te horen hoe andere deelnemers omgaan met de problemen en veranderingen.

Het gesprek over de beleving van dementie wordt vooraf gegaan door het onderdeel beweging, waarin oefeningen en lichamelijke activiteit centraal staan. Bewegen is niet alleen belangrijk om de conditie op peil te houden, het blijkt ook een goede manier om het omgaan met uw ervaringen op gang te brengen en om de hersenen actief te houden. Ook zorgt bewegen ervoor dat u zich prettig en vertrouwd blijft voelen in uw eigen lichaam en u zich makkelijker kunt ontspannen.

Informatie en aanmelden

De groep komt bij elkaar in zorgcentrum de Kulenburg te Culemborg. De bijeenkomsten vinden eenmaal per twee weken plaats op dinsdagmiddag van 12.30 uur tot ca. 15.30 uur. De bijeenkomsten worden gestart met een gezamenlijke lunch. De groep zal in eerste instantie starten in januari voor de duur van een kwartaal, mits er voldoende aanmeldingen zijn. De kosten hiervoor bedragen € 100,00 inclusief lunch. Met een zorgindicatie van het CIZ wordt mogelijk een deel van de kosten voor u vergoed. Meer info en aanmelden?

Klantenservice van Zorgcentra De Betuwe, 0800 - 77 33 444 of

Selina Meems, dementie-consulente ID-team, 06-20745810

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door