Hoe oud worden mensen met dementie?

Mensen met dementie leven gemiddeld 8 jaar met de ziekte.

 

Levensverwachting ziekte van Alzheimer

Bij alzheimer loopt de levensverwachting uiteen van drie tot twintig jaar. Gemiddeld is de levensverwachting bij de ziekte van Alzheimer acht tot tien jaar. Mensen overlijden meestal niet aan alzheimer zelf, maar aan aandoeningen die ze door de ziekte krijgen. Zo overlijden veel mensen aan een longontsteking omdat ze moeite krijgen met slikken. Daarnaast vormen ondervoeding en een verminderde weerstand een risico. Ook lopen mensen meer risico om te vallen, waarna ze niet meer herstellen van hun verwondingen.

> Lees meer over het verloop van de ziekte van Alzheimer

Levensverwachting vasculaire dementie

De levensverwachting bij vasculaire dementie is gemiddeld vijf jaar. De levensverwachting hangt samen met de algehele gezondheid van de persoon met dementie. Mensen hebben vaak slecht functionerende bloedvaten en een minder goede conditie. Ook spelen aandoeningen als diabetes, een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol, hartritmestoornissen en andere hart- en vaatziekten een rol in de levensverwachting. Uiteindelijk overlijden veel mensen aan een ernstige beroerte of hartinfarct.

> Lees meer over het verloop van vasculaire dementie

Levensverwachting frontotemporale dementie (FTD)

De gemiddelde levensverwachting bij frontotemporale dementie (FTD) is zes tot acht jaar. Door hersenbeschadiging krijgen mensen last van fysieke aandoeningen zoals slikproblemen. Deze kunnen weer leiden tot een longontsteking, een complicatie waar veel mensen met FTD aan overlijden.

> Lees meer over frontotemporale dementie (FTD)

Levensverwachting Lewy body dementie

Voor mensen met Lewy body dementie is de levensverwachting ongeveer vijf tot twaalf jaar na de diagnose. De achteruitgang bij Lewy body dementie verloopt meestal sneller dan bij alzheimer. Iemand met Lewy body dementie kan binnen een jaar veranderen van een gezond persoon in iemand met ernstige dementie.

> Lees meer over Lewy body dementie

Op dementie.nl

Beslissingen voor later

Iemand met dementie heeft vroeg of laat hulp nodig bij het nemen van belangrijke beslissingen. Je kunt daarom nooit te vroeg een betrouwbare vertegenwoordiger aanwijzen.

> Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Wat is wilsbekwaamheid?

Wilsbekwaamheid betekent dat iemand de gevolgen van een beslissing begrijpt. Lees alles over wilsbekwaamheid, de gevolgen en wat je kunt doen om (financiële) problemen te voorkomen.

> Meer over wilsbekwaamheid

Wat moet je regelen?

Denk op tijd na over de toekomst: kan iemand met de juiste hulp thuis blijven wonen? Of is een opname in een verpleeghuis nodig? Wie gaat de financiën regelen en welke ondersteuning is er nodig?

> Wat moet ik regelen bij dementie?