Liefde voor de medemens - over vrijwilligerswerk

Het is maandagavond, kwart over zes als we het Alzheimer Café in woonzorgcentrum Aafje, locatie Hoppesteyn in Rotterdam aan het opbouwen zijn. Het Alzheimer Café heeft hier een kleine ruimte, midden in de eetzaal, waar elke maand een avond voor mensen met dementie, mantelzorgers, professionals en andere geïnteresseerden georganiseerd wordt.

Alita_Joke.jpg

Terwijl de informatietafel nog opgezet wordt en de posters op de muur gehangen worden, komt de eerste gast, een vrouw van middelbare leeftijd, al binnen. Ruim een half uur eerder dan de vermelde inlooptijd op de website. Ik vraag mijzelf af of ik mij misschien vergist heb in de begintijd, maar gastvrouwen Joke en Alita staan al klaar om haar met open armen te ontvangen.

Zowel Joke als Alita zijn vanaf de start betrokken bij dit Alzheimer Café en zetten zich met hart en ziel in om bezoekers een fijne avond te bezorgen. Zo ook vanavond. Ze schenken koffie in, delen koekjes uit en maken met iedereen een praatje. Of eigenlijk moet ik zeggen: ze luisteren. “Het zorgen voor mensen en ze een veilige en prettige plek geven. En naar ze kunnen luisteren als daar behoefte aan is. Dat vind ik mooi aan het werk als gastvrouw”, vertelt Joke mij. Ineens wordt het mij duidelijk waarom het Alzheimer Café zo belangrijk is voor met name mantelzorgers. Het is een plek waar zij even kunnen ontzorgen en een luisterend oor vinden bij de vrijwilligers. Hier kunnen ze hun verhaal kwijt en zijn ze even geen mantelzorger. Tijdens het drie uur durende Alzheimer Café genieten ze van een avondje weg. Alita beaamt dit. “Het is mooi om te zien dat iemand die niet op zijn gemak is, weer opbloeit als je een beetje aandacht geeft. Dat ze weer kunnen lachen en met iemand anders in gesprek durven gaan. Daar doe je het voor”.

Alita_bezoekers.jpg

Nét even dat stapje extra doen. Dat zie ik ook bij Jojanneke, een van de gespreksleiders in dit Alzheimer Café. Zij zorgt voor de inhoudelijke invulling van de avond, regelt gastsprekers en zorgt dat de avond goed verloopt. Ze geeft bezoekers te ruimte om hun verhaal te doen en vragen te stellen wanneer ze daar behoefte aan hebben.

Aan het eind van de avond is Jojanneke even verdwenen, om vervolgens in ‘pietenpak’ weer terug de zaal in te komen. “Ik probeer altijd iets extra’s te doen voor de bezoekers, om er een speciale avond van te maken. Ik kijk altijd of er vanuit Alzheimer Nederland nog materialen zijn die we kunnen uitdelen. Nu heb ik bijvoorbeeld bloemenzaadjes, nog over van Wereld Alzheimer Dag. Hoe mooi is het dat ik die in het kader van 5 december, aan de bezoekers kan meegeven?”.

Het is het eerste Alzheimer Café dat ik bezoek. En hoewel ik weet hoe een Alzheimer Café werkt, is het anders om het zelf mee te maken. Ik zie met eigen ogen hoe sommige bezoekers met hangende schouders binnenkomen, maar aan het eind van de avond ‘lichter’ en opgewekter naar huis gaan. Of hoe ze zich gedurende de avond steeds meer op hun gemak beginnen te voelen. De vrijwilligers samen vormen het hart van dit Alzheimer Café. De passie die ik bij hen zie en de liefde voor de medemens om hen te helpen en een mooie avond te bezorgen. Dat raakt me.

Ben je geïnspireerd door dit verhaal en wil je ook vrijwilliger worden bij Alzheimer Nederland? Bekijk dan de vrijwilligersvacatures in jouw regio. Mensen met dementie en hun mantelzorgers kunnen jouw hulp goed gebruiken!

Bekijk onze vrijwilligersvacatures


Geschreven door: Mirella Bulsink
Communicatieadviseur Belangenbehartiging en Regionale hulp bij Alzheimer Nederland

"Begin december 2018 bezocht ik het Alzheimer Café Kralingen & Crooswijk in Rotterdam."