Luisteren naar een lage brom helpt mogelijk tegen alzheimer

Bron: New Scientist

Luisteren naar lage tonen wekt hersengolven met een hoge frequentie op. Deze golven breken de eiwitophopingen af die verband houden met de ziekte van Alzheimer. Deze benadering heeft bij muizen veelbelovende resultaten op geleverd. Wetenschappers onderzoeken nu het effect bij mensen.

Als grote netwerken van hersencellen ritmisch en synchroon vuren, ontstaan er hersengolven. Deze golven kunnen we meten met elektrodes op de schedel, maar over hun functie weten we nog niet veel. Wel lijkt de frequentie van de hersengolven te weerspiegelen hoe alert en wakker we ons voelen.

Tijdens diepe slaap zijn hersengolven het langzaamst; wanneer we wakker en ontspannen zijn, zijn ze een stuk sneller. De snelste hersengolven noemen we gammagolven. Deze hebben een frequentie rond de 40 hertz. Gammagolven worden gemeten als we ons concentreren, beslissingen nemen of ons geheugen aan het werk zetten.

Flikkerend licht

Mensen met de ziekte van Alzheimer hebben minder gammagolven. Dit zette wetenschappers aan om dit type hersengolven op te wekken in patiënten.

Lees het hele artikel  op New Scientist.nl

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door