Evers: “Juist mensen met dementie hebben behoefte aan structuur in hun dag. En dagbesteding zorgt ervoor dat ook mantelzorgers op adem kunnen komen, doordat iemand de zorg even overneemt.” Om zowel mantelzorgers als mensen met dementie juist in coronatijd wat te kunnen bieden, startte Welzijn Putten de digitale dagbesteding. “ICT-bedrijf Certus was direct enthousiast over het idee en heeft kosteloos een digitaal kanaal aangeboden voor dagbesteding thuis. Het kanaal kan bekeken worden via een livestream of via een kastje op de televisie. De dagbestedingen Norschoten, Hoeve Ruimzicht en Zorgerf Buiten-land gaven aan dat ze mee wilden doen. Het Zorgerf Buiten-land heeft vanaf het begin heel veel tijd en energie gestoken in het succesvol opzetten van het concept en maakte verschillende uitzendingen. Geweldig om te zien hoe de medewerkers dit hebben opgepakt! En natuurlijk is het mooi om van bezoekers van de dagbestedingen ook te horen dat ze de uitzendingen erg waarderen en dat het voorziet in hun behoefte.” 

Samen de krant lezen 

René van der Leest is één van de eigenaren van de dagbesteding van het Zorgerf. “Samen met de begeleiders van de dagbesteding hebben we een opname set gerealiseerd op ons eigen terrein. Hier maken we nu twee uitzendingen per dag. De digitale dagbesteding wordt gegeven door de vaste gezichten van de dagbesteding zodat de kijkers daar herkenning in vinden. Elementen uit de gewone dagbesteding komen terug in de uitzendingen zoals samen de krant lezen, benoemen welke dag het is en muziekfragmenten luisteren. Ook is er aandacht voor bewegen met oefeningen die mensen thuis vanuit hun woonkamer kunnen doen. In de eerste week maakten de mensen van de dagbesteding van het Zorgerf online een rondje langs de dieren.” 

Vertrouwde gezichten 

De reacties van gebruikers op de uitzendingen zijn positief. Van der Leest: “Mensen vonden het fijn om de vertrouwde gezichten van de dagbesteding te zien. Dagelijks hadden we ongeveer honderd kijkers! Het gaf niet alleen mensen met dementie structuur, maar ook anderen profiteerden ervan. Denk aan kinderen met een verstandelijke beperking of eenzame ouderen.” Evers vervolgt: “Door de inzet vanuit de samenleving hebben we dit initiatief op kunnen zetten. Samen met ondernemers, zorgaanbieders, vrijwilligers en andere betrokkenen hebben we dit mogelijk gemaakt. Wat ons ook hielp is dat wij als welzijnsorganisatie de vrijheid kregen vanuit de gemeente Putten dit initiatief verder vorm te geven. Omdat wij alle lijntjes al hebben, konden we dit binnen twee weken opzetten. Ook na de coronacrisis kan de digitale dagbesteding een goede aanvulling zijn op de reguliere dagbesteding, zodat we nog meer mensen kunnen bereiken.” 

Toekomstbestendig 

Van der Leest: “Inmiddels is bij ons de dagbesteding weer open en zijn de begeleiders die tijdens de coronacrisis de uitzendingen maakten weer druk bezig op de werkvloer. Het zou mooi zijn als er een structurele financiering komt vanuit de gemeente die de digitale dagbesteding draaiende kan houden zodat we alle mensen met dementie, en andere geïnteresseerden, structuur en houvast kunnen bieden.” 

Meer maatwerk: van Oldambt tot Roermond

Tijdens het maken van het boekje Maatwerk werd de wereld overvallen door een crisis van ongekende omvang. Mensen met dementie en hun mantelzorgers zijn door de coronacrisis hard geraakt. Zorg en ondersteuning viel weg en bovendien werden sociale contacten – zó belangrijk – beperkt. Tegelijkertijd zagen we mooie voorbeelden van creativiteit en maatwerk, om toch een alternatief te bieden en in contact te blijven. Op veel plekken werden de handen ineen geslagen en werd gekeken wat wél mogelijk was. Een aantal van deze initiatieven willen we koesteren en na de coronacrisis behouden. Laat je inspireren! Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar je kunt doorgaan op wat er al is en dit toepassen op je eigen realiteit, dicht bij de mensen. Maatwerk dus.

Download het boekje en laat je inspireren