Piet Vreugdenhil, wethouder Zorg en Welzijn in de gemeente Westland, is erg lovend over het Alzheimer Café in Naaldwijk. “Het is prachtig om te zien dat de samenleving zijn eigen verantwoordelijkheid pakt. Dit maakt het Alzheimer Café ook zo krachtig. Het gaat door de vrijwilligers van het Alzheimer Café veel beter en sneller dan als ik het zelf zou moeten doen.” Joska van den Beukel is één van de vrijwilligers die het Alzheimer Café mogelijk maakt. Met haar achtergrond als casemanager dementie weet ze als geen ander dat zorg en ondersteuning voor mantelzorgers en mensen met dementie nodig is. “Elkaar ontmoeten, informatie uitwisselen en het hart luchten zijn een paar van die dingen waarin het Alzheimer Café ondersteunt”. Dit beaamt mantelzorger Jan van Geest: “Zorgen voor iemand met dementie is af en toe echt heel zwaar. Ondersteuning vanuit het Alzheimer Café helpt mij daar een beetje bij. Lotgenotencontact en de band met de anderen maakt het zo fijn.”  

Vertrouwd gezicht in de huiskamer 

Door de coronacrisis zijn alle geplande Alzheimer Cafés bijeenkomsten afgelast. En dat terwijl het een periode is waarin er juist behoefte is aan informatie. Gelukkig hebben Van den Beukel en anderen zich hard ingezet om deze informatie via een Online Alzheimer Café te geven. “Al spelenderwijs hebben wij geleerd hoe we het Alzheimer Café Online door kunnen laten gaan. In het begin was het nog een beetje amateuristisch, maar na twee filmpjes hadden we echt professioneel materiaal. De interviewers van het Online Alzheimer Café zijn de gespreksleiders van het échte Alzheimer Café, dat maakt het vertrouwd voor de kijkers. Ook kunnen de filmpjes gekeken worden wanneer het uitkomt en kan het later nog gebruikt worden.”  

Online is een mooie aanvulling 

Van Geest: “Het is een schitterend initiatief en ik heb er echt wat aangehad tijdens de coronacrisis. Maar het zal het Alzheimer Café niet vervangen, want de koffiepauze, het sociale en de interactie missen erin. Het Online Alzheimer Café kan na de coronacrisis goed als aanvulling op de gewoonlijke Alzheimer Cafés. Dan heb je het zowel de interactie met de andere bezoekers als de voordelen van de online uitzending.” Van den Beukel: “In september mogen we weer open als de omstandigheden het toelaten. Hoe het er in de toekomst uit gaat zien moeten we dan nog goed bekijken. Waar kunnen we on- en offline combineren en hoe voelen onze bezoekers zich bij de heropening? Maar we moeten in ieder geval blijven draaien, de mantelzorgers en mensen met dementie hebben dit nodig.” 

Een veilige omgeving 

De Alzheimer Cafés worden deels gefinancierd door de gemeente vanuit het Wmo-beleid. Wethouder Vreugdenhil weet zelf hoe belangrijk en mooi de Alzheimer Cafés zijn. Hij gaat er namelijk zelf ook heen. Een tip van Vreugdenhil: “Het Alzheimer Café moet je ervaren en meemaken, ook als wethouder. Dan pas weet je hoe veilig deze omgeving is en wat de toegevoegde waarde is voor mantelzorgers en mensen met dementie. Hier kan alles besproken worden, er zijn geen taboes en er is geen enkele vraag die hier niet gesteld kan worden. Ook houdt het de mensen met dementie en de mantelzorgers in beeld wat weer zorgt voor continuering van de zorg. Daarom steunt gemeente Westland de Alzheimer Cafés. In off- en online vorm.” 

Meer maatwerk: van Oldambt tot Roermond

Tijdens het maken van het boekje Maatwerk werd de wereld overvallen door een crisis van ongekende omvang. Mensen met dementie en hun mantelzorgers zijn door de coronacrisis hard geraakt. Zorg en ondersteuning viel weg en bovendien werden sociale contacten – zó belangrijk – beperkt. Tegelijkertijd zagen we mooie voorbeelden van creativiteit en maatwerk, om toch een alternatief te bieden en in contact te blijven. Op veel plekken werden de handen ineen geslagen en werd gekeken wat wél mogelijk was. Een aantal van deze initiatieven willen we koesteren en na de coronacrisis behouden. Laat je inspireren! Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar je kunt doorgaan op wat er al is en dit toepassen op je eigen realiteit, dicht bij de mensen. Maatwerk dus.

Download het boekje en laat je inspireren