Ga direct naar de contentGa direct naar de content

In 5 stappen uw testament opstellen

Stap 1   Bepaal wat u wilt regelen via uw testament

Bedenk eerst wat er in uw testament moet komen. Wie wilt u opnemen in uw testament: familie, vrienden, goede doelen? Wat zijn andere belangrijke wensen, bijvoorbeeld over uw uitvaart of over het executeurschap?

Stap 2   Erfstelling of een legaat

U kunt in uw testament één of meerdere erfgenamen benoemen. U bepaalt zelf welk percentage van uw nalatenschap iedere erfgenaam ontvangt. Bij een legaat geeft u een vast geldbedrag, bepaalde goederen of een percentage van uw vermogen.

Stap 3   Benoem een executeur

Na uw overlijden moet de nalatenschap worden afgewikkeld en praktische zaken worden geregeld. Dit doet de executeur. Vaak wordt een familielid of vriend hiervoor gevraagd. Een professionele executeur, zoals een notaris, kan dit ook verzorgen.

Stap 4   Bezoek aan de notaris

Maak een afspraak met een notaris voor het bespreken van uw wensen en voor het opstellen van uw testament. De notaris informeert en adviseert u over de verschillende mogelijkheden voor uw persoonlijke situatie. Voor het vinden van een notaris bij u in de buurt kunt u kijken op: www.notaris.nl

De kosten voor het opstellen van een testament kunnen per notaris verschillen.

Tip: vraag meerdere prijsopgaven aan bij een aantal notarissen.

Online uw testament regelen kan ook. Meestal is dit tegen een voordeliger tarief. Bijvoorbeeld via NuNotariaat. U hoeft dan alleen nog naar de notaris voor de ondertekening.

Meer informatie: www.alzheimer-nederland.nl/nalaten/testament-regelen

Stap 5   Ondertekening van het testament

De notaris stelt na uw bezoek een concepttestament op. Dit concept leest u thuis goed door en gaat na of uw wensen correct zijn opgenomen. Eventuele wijzigingen geeft u door. Is het testament helemaal naar uw wens? Dan tekent u het testament bij de notaris en ontvangt u een kopie. De notaris zorgt ervoor dat uw testament wordt opgenomen in het landelijke testamentenregister (CTR).

Wilt u ook bijdragen aan een toekomst zonder dementie?

In onze brochure hebben wij alles over nalaten aan Alzheimer Nederland overzichtelijk voor u op een rij gezet. U vindt hierin bijvoorbeeld antwoorden op veelgestelde vragen en meer informatie over het executeurschap.

Foto van nalaten brochure