‘Ik hoop dat door onderzoek het verlossende medicijn wordt gevonden’

Daarom heeft mevrouw Van der Schaaf Alzheimer Nederland opgenomen in haar testament. Dit deed zij na het overlijden van haar man, de bekende organist Haite van der Schaaf, die de ziekte van Alzheimer kreeg. 'Bij zijn concerten zong ik vaak solo en moest daarbij ook registreren. In 2005 merkte ik dat hij wat vergeetachtig begon te worden. Langzaam sloop de ziekte verder, tot ik in 2010 zijn volledige verzorging had.'

'Ik gaf hem nog kwaliteit van leven, door leuke uitstapjes met hem te maken. Toen hij in 2014 getroffen werd door een delier moest hij hals over kop opgenomen worden. Hij heeft bijna twee jaar in verpleeghuis Flevohuis gewoond tot hij in mei 2016 overleed. Ik heb hele mooie herinneringen aan het verpleeghuis, juist omdat hij het daar zo fijn heeft gehad. Vooral als ik hem op zijn kamer zijn eigen concerten met anekdotes liet horen via een MP3 speler van “Klankspoor’. Dan leefde hij helemaal op en zwaaide hij soms met zijn hand de maat mee. Tot het einde toe kon hij echt zó genieten van zijn gespeelde werken. Er is zelfs een CD van uitgekomen.
 

'Ik voel weemoed in mijn hart om de getroffen mensen en hun mantelzorgers'

Nu ik alleen ben, besef ik dat het wel belangrijk is onderhand aan een testament te gaan denken. Een vriendin vertelde mij ook dat je een bedrag kunt nalaten aan een goed doel. Voor mij stond meteen Alzheimer Nederland vast. Ik heb iets met dementie, voel weemoed in mijn hart om de getroffen mensen en hun mantelzorgers. Door mijn man heb ik dat van nabij meegemaakt. 
 

'Wat zou het prachtig zijn als onze samenleving voor dementie wordt behoed!'

Ik heb nu een legaat vastgelegd voor Alzheimer Nederland. Ik hoop en bid dat door onderzoek in de toekomst het verlossende medicijn wordt gevonden, zodat mensen hun waardigheid kunnen behouden. Want dit vind ik het schrijnende: dat mensen door deze ziekte zichzelf verliezen en nog zoveel meer. Wat zou het prachtig zijn als onze samenleving voor dementie wordt behoed!

Toegift Nalaten AN.jpg

Hoe kunt u nalaten?

Een toekomst zonder dementie. Met uw nalatenschap kunt u deze toekomst een stap dichterbij brengen. Door naast uw dierbaren ook Alzheimer Nederland op te nemen in uw testament, kunt u bijdragen aan het vinden van een oplossing tegen dementie.

Lees meer over hoe u kunt nalaten

Afbeelding verwijderd.

Vraag de brochure aan

In onze brochure hebben wij alles over nalaten aan Alzheimer Nederland overzichtelijk voor u op een rij gezet. U vindt hierin een stappenplan over hoe u in 5 stappen uw testament opstelt, antwoorden op veelgestelde vragen en meer informatie over het executeurschap.

Vraag de brochure aan

Draag bij aan onderzoek

Om dementie te stoppen is er veel onderzoek nodig naar deze hersenziekte. Met een nalatenschap draagt u hieraan bij. Op dit moment lopen er verschillende onderzoeken voor medicijnen, diagnose, oorzaken, preventie en hulp en ondersteuning. 

Bekijk de stand van zaken