Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Een inhaalslag maken

De kijkers werden door bekende Nederlanders en Anniko gevraagd om donateur te worden. Alles met het grote doel: meer onderzoek naar een behandeling of medicijn mogelijk maken. We weten nog steeds te weinig van dementie. Hersenonderzoek is ontzettend complex, maar er is ook te weinig te weinig onderzoeksgeld ter beschikking. Op dit moment kan Alzheimer Nederland slechts 1 op de 4 ingediende onderzoeken naar de oorzaken van dementie mogelijk maken. Met hulp van ruim 10.000 nieuwe donateurs kunnen onderzoekers meer puzzelstukjes leggen en een inhaalslag maken.

Persoonlijke verhalen

In het tv-programma zagen we de persoonlijke portretten met indrukwekkende verhalen van mensen die met dementie te maken hebben. Zoals Ilse (63) en haar zoon Floris. In 2020 kreeg Ilse de diagnose alzheimer nadat ze thuis kwam te zitten met een burn-out. “Je raakt heel snel heel geïsoleerd met deze ziekte. Want je kan niets doen,” vertelt ze. “Je fiets heb je niet meer, je auto heb je niet meer, lopen mag niet alleen. Dus je bent heel erg op je eigen vierkante meter. Dat is niet mijn stijl, maar wel de realiteit. Je doet niet meer mee. Mijn leven is voorbij.” Het raakt haar zoon Floris als hij dit hoort: "Ik snap dat ze daarmee worstelt, want alles om je heen valt weg, maar ze is nog steeds mijn moeder. En dat is nog steeds wat ze toevoegt hier."

In de uitzending ging Anniko in gesprek met mensen met dementie en hun familieleden. Ook vertelde een arts over erfelijkheid en de verschillende vormen van dementie. Zij vertelde wat de signalen zijn en wanneer je je zorgen moet maken als een geliefde steeds vaker iets vergeet. Het cabaretduo Veldhuis en Kemper bracht het bijzondere nummer ‘Als ik het niet meer weet’ ten gehore. Bekijk de portretten en de uitzending hier terug.