Ga direct naar de contentGa direct naar de content

De deelnemers van alle afstanden verzamelden zich zaterdagochtend in Amersfoort voor een feestelijke en zonnige start. Ze konden dit jaar kiezen uit een route van 160 km, 120 km, 80 km of 40 km. De meeste deelnemers hebben in hun directe omgeving te maken met dementie, dus hun motivatie en enthousiasme is groot. Van gelegenheidsfietsers tot doorgewinterde wielerfanaten: samen maken ze meer onderzoek naar dementie mogelijk. 

Bijzondere teams

Een bijzonder team dit jaar was Team Misverstand. De deelnemers van Restaurant Misverstand laten zo zien wat er met dementie nog mogelijk is. Ze fietsen voor meer begrip voor dementie op jonge leeftijd én voor meer onderzoek. Dit jaar stonden ook meerdere bedrijventeams en medewerkers uit zorgcentra aan de start, dagelijks zien zij de impact van dementie op hun bewoners en familie. 

Onvergetelijke rit

Langs de route kregen de deelnemers een duwtje in de rug van het juichteam. Vanaf een uurtje of twee werden de eerste teams vrolijk onthaald en kregen alle deelnemers een vergeet-mij-nietje en een medaille omgehangen. Op het gezellige plein werd gedanst en gezongen bij een spetterend optreden van Karin Bloemen. 

Toekomst zonder dementie een stapje dichterbij 
Gerjoke Wilmink, directeur bestuurder Alzheimer Nederland, nam de cheque in ontvangst en fietste dit jaar zelf ook weer mee: “Dit jaar waren er meerdere afstanden. Welke afstand er ook gefietst is: ik ben enorm trots op alle deelnemers. Het was een rit om nooit te vergeten.” Mensen hebben in hun omgeving fanatiek gezocht naar sponsoren. “De geweldige opbrengst van €268.623 laat zien dat ontzettend veel mensen willen bijdragen aan een toekomst zonder dementie. En die komt met zo’n event weer een stapje dichterbij.”

Meer onderzoek naar dementie

In Nederland hebben 290.000 mensen de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. De verwachting is dat dit aantal in 2040 opgelopen zal zijn tot meer dan een half miljoen. Er is dus veel onderzoek nodig om betere inzichten te krijgen in oorzaken, preventie, diagnose, behandeling van dementie en betere zorg voor mensen met dementie en hun naasten. Met de opbrengst van 2bike4alzheimer kan Alzheimer Nederland dit onderzoek financieren. 

Fietsers op weg naar de finish voor 2bike4alzheimer