Aandacht voor hersencellen - blog dr Wiep Scheper

Blog 3 in de serie ‘Onderzoek in tijden van corona’

Langzamerhand worden steeds meer werkzaamheden op het lab hervat. Wat heerlijk! We zijn voor onze resultaten immers afhankelijk van de resultaten van experimenten die we zelf bedenken én uitvoeren. De jonge onderzoekers in mijn groep zijn dus behalve slim ook handig.

Anderhalve meter afstand houdt in dat er volgens schema’s gewerkt wordt om minder mensen tegelijk in het lab te hebben. Terwijl ze eerder dag in dag uit in het lab stonden, is dat nu zeer beperkt mogelijk. Minder in het lab kunnen werken betekent voor hen niet alleen minder resultaten, maar ook niet lekker met je handen in het lab aan de slag. En wat missen ze dat verschrikkelijk!
 

Aandacht voor hersencellen

Neem Kevin, die klontjes van het schadelijke eiwit tau in menselijke hersencellen bestudeert. De cellen zijn gemaakt uit menselijke huidcellen en dat heeft als voordeel dat ze heel veel lijken op de cellen in de hersenen van patiënten. Het kweken van deze cellen vereist veel training en is heel arbeidsintensief. Daarvoor is Kevin iedere dag een paar uur bezig met het verzorgen van zijn cellen. De cellen groeien in plastic bakjes in een vochtige omgeving van 37 graden. Ze zijn heel gevoelig voor veranderingen, dus zodra ze uit die klamme kweekkast komen, zijn ze heel kwetsbaar. Maar toch moeten ze regelmatig de veilige omgeving verlaten. Bijvoorbeeld om de vloeistof waarin ze groeien te verversen of om er stofjes aan toe te voegen. Eigenlijk lukt dat allemaal net niet in het 3 uur blok dat Kevin ervoor zou mogen gebruiken, er zijn immers meer collega’s die de celkweek ruimte nodig hebben.
 

Voor dag en dauw

Hij heeft een oplossing gevonden: hij begint gewoon om 6.30 uur… Op de fiets terwijl de stad nog wakker moet worden en nog niemand op het lab is. Lekker aan de slag! En om het experiment dan uiteindelijk onder microscoop te bekijken, tja, dat moet dan maar in het weekend! Maar wat zien ze er prachtig uit: Dankzij al dat harde werk is er een minibreintje met tau klontjes ontstaan. (Bekijk ze hieronder!) Fluitend naar huis, met deze resultaten kan hij thuis bekijken wat er in het experiment is gebeurd. En dan zodra het kan: snel weer naar het lab!

Figuur 1: Menselijke hersencellen in kweek, in blauw de celkernen waar het DNA in zit, in paars de uitlopers waarmee de cellen een dicht netwerk vormen. Een deel van de cellen hebben tau klontjes gevormd (groen), net als in de hersenen van patienten.
Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door