Aantal mensen op wachtlijsten verpleeghuizen stijgt

Aantal mensen op wachtlijsten verpleeghuizen stijgt
Aantal mensen op wachtlijsten verpleeghuizen stijgt

Alzheimer Nederland pleit voor experimenten met alternatieve woonvormen

Het aantal mensen op wachtlijsten voor verpleeghuizen is het afgelopen jaar met meer dan de helft toegenomen tot 14.500. Die conclusie trekt het tv-programma Meldpunt, dat cijfers van Zorginstituut Nederland heeft geanalyseerd.

Door de voortschrijdende vergrijzing zal het probleem alleen maar groeien; naar verwachting ligt het aantal 75-plussers over tien jaar 43 procent hoger dan nu, meldt het tv-programma van Omroep MAX.
 

Flexibele woonruimte als tussenoplossing

Volgens de indeling van het Zorginstituut behoren de meeste mensen die op de wachtlijst staan tot de categorie ‘niet-actief wachtenden’. Zij hebben een indicatie voor opname in een verpleeghuis, maar willen uitsluitend gaan wonen bij de aanbieder van hun eerste voorkeur. Bijvoorbeeld omdat ze dichtbij huis en niet ver van hun familie willen gaan wonen. In dat kader pleit Alzheimer Nederland voor experimenten met woonvormen die geschikt zijn voor mensen met dementie tussen thuis en verpleeghuis in. Bijvoorbeeld flexibele woonruimte in de buurt, zodat de mensen niet ver van hun familie af hoeven te gaan wonen.  
 

De uitzending van Meldpunt over de wachtlijsten van de verpleeghuizen is te bekijken via website Meldpunt.

 

Meer informatie

Betere
dementiezorg

Lees wat wij doen

 

Kwaliteit verpleeghuizen neemt toe

Bekijk punten van verbetering

 

Ervaringen van mantelzorgers

Bekijk dementiemonitor 2018

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door