Acht instellingen starten samen grootschalig onderzoek naar preventie

Grootschalig onderzoek naar preventie

Acht instellingen zijn samen een grootschalig onderzoek gestart naar de preventie van dementie dat de voornaamste genetische, leefstijl- en psychosociale risicofactoren voor dementie in kaart moet brengen. De instellingen die meewerken aan dit onderzoek zijn Amsterdam UMC, Erasmus MC, Leids Universitair Medische Centrum (LUMC), Maastricht UMC+, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), UMC Utrecht en het RIVM. 

De onderzoekers bestuderen hersenscans en stoffen in bloed en hersenvocht om meer te weten te komen over het verloop van cognitief gezond zijn naar dementie. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw en Alzheimer Nederland.
 

Groei impact van dementie

Aanleiding voor het onderzoek is de groei van de impact van dementie op de samenleving en gezondheidszorg. De verwachting is dat er in 2040 zo’n 520.000 mensen zijn met dementie. De studie richt zich op de twee belangrijkste oorzaken van dementie: neerslag van het alzheimer-eiwit ‘amyloid’ en schade aan de bloedvaten in de hersenen.

Welk middel op welk moment kan worden ingezet om de kans op dementie te verkleinen en/of het ontstaan van dementie te vertragen; daarover wil men nieuwe inzichten verkrijgen. De resultaten bieden ook een basis voor het nog beter herkennen en meten van de eerste signalen van dementie.
 

Meer lezen

Na de toekenning van het onderzoek publiceerden Alzheimer Nederland en ZonMw meer over dit onderzoek;

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door