Activiteitenprogramma thuiswonende mensen met dementie (deelnemers)

Mantelzorgers gezocht voor deelname aan onderzoek naar activiteitenprogramma thuiswonende mensen met dementie.

Het VUmc zoekt thuiswonende mensen met (gevorderde) dementie en hun naaste(n), die willen deelnemen aan het Namaste Familieprogramma.

Wat houdt het Namaste Familieprogramma in?

Het Namaste Familieprogramma is een activiteitenprogramma om contact te maken met de persoon met dementie en hem of haar een leuke tijd te bezorgen. Er worden activiteiten gekozen die passen bij het leven van de persoon zodat hij/zij zich prettig kan voelen. U kunt bijvoorbeeld denken aan haar‐ en huidverzorging in een rustig tempo (wat helpt om contact te maken), een handmassage geven, samen foto’s bekijken, muziek maken of oude films kijken. De activiteiten voert u zelf bij uw naaste thuis uit, of worden door een vrijwilliger aangeboden.

Het programma gaat er vanuit dat iemand met dementie ondanks veranderingen een uniek mens blijft. De aangeboden activiteiten sluiten aan op de individuele behoeften en mogelijkheden van de persoon en die worden op deze manier gewaardeerd en gerespecteerd.

Wat houdt het onderzoek in voor de deelnemers?

De persoon met dementie neemt deel aan het Namaste Familieprogramma. Het programma bestaat uit 10 sessies van ongeveer een uur. U kunt kiezen of u het programma zelf aanbiedt of dat u dit door vrijwilligers laat doen. Het onderzoeksteam begeleidt hierin.

Aan u als naaste vragen we om één keer een vragenlijst in te vullen en mee te werken aan een interview over de ervaringen met het Namaste Familieprogramma. Dit interview kan thuis plaatsvinden.

Wanneer kunt u meedoen?

  • U of een andere naaste van de persoon met dementie, die hem/haar minimaal 2x per week ziet, wil de vragenlijst invullen en deelnemen aan het interview.
  • De persoon met dementie heeft gevorderde dementie of er is minimaal 3 jaar geleden dementie vastgesteld.
  • De persoon met dementie woont in de regio Noord‐Holland.
  • Als u ervoor kiest om het programma door een vrijwilliger te laten uitvoeren, dan moet er een naaste aanwezig in het huis van de persoon met dementie als de vrijwilliger de sessie geeft.

Meer informatie of opgeven?

U kunt zich opgeven voor deelname t/m september 2018, bij het VU medisch centrum, afdeling sociale geneeskunde, Namaste Familieprogramma

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door