​​​​​​​Kijktip: Adelheid Roosen en Hugo Borst zetten zoektocht naar menselijke zorg bij dementie voort in serie Thuis op Zuid

tekst
Foto: Friso Keuris

1 op de 5 mensen krijgt dementie. Dat betekent dat iedereen er een keer mee te maken krijgt, of het nu gaat om de buurvrouw, je ouders of jijzelf. In de vierdelige serie Thuis op Zuid dompelen Adelheid Roosen en Hugo Borst zich onder in de Afrikaanderbuurt, een zeer diverse volkswijk in Rotterdam-Zuid met veel ouderen. Na alle lessen die Adelheid en Hugo uit de serie In De Leeuwenhoek hebben geleerd, onderzoeken ze dit keer hoe het mensen met dementie vergaat nu zij langer thuis moeten, maar soms ook willen, blijven wonen. Thuis op Zuid is vanaf 2 september om 20.30 op NPO2 te zien en wordt mede mogelijk gemaakt door Alzheimer Nederland.

Kán dat eigenlijk wel: langer thuiswonen met dementie? Wie kijkt er dan naar deze mensen om? Of wil iemand juist graag alleen zijn? En; kan een samenleving zo’n zware last dragen? Ook niet onbelangrijk: kunnen al die mantelzorgers dat ook?

Coronacrisis maakte problematiek thuis zichtbaar

Tegen het einde van het filmen van de serie overviel het coronavirus de wereld. De crisis maakte de problematiek rond de ouderenzorg in Nederland akelig zichtbaar. Immers, de ‘stille ramp’ waar de laatste tijd in de media zo vaak aan gerefereerd wordt, speelt zich zeker niet alleen in verpleeghuizen af, maar, nog veel stiller én omvangrijker, thuis.

Zoektocht naar menselijke zorg bij dementie

In In De Leeuwenhoek sloegen Adelheid Roosen en Hugo Borst de handen ineen en keken hun ogen uit in het bijzondere Rotterdamse verpleeghuis. In Thuis op Zuid zetten Adelheid Roosen en Hugo Borst hun zoektocht naar menselijke zorg bij dementie voort. Ze proberen het deze mensen en hun hulptroepen makkelijker en aangenamer te maken.

Bekijk hieronder de trailer van Thuis op Zuid: 

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door