Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Het protocol

Het protocol is een combinatie van zeer veel verschillende dingen die je moet doen en laten, zoals:

  • Bewegen;
  • Voldoende slapen;
  • Suiker vermijden;
  • Meer groente, fruit en vis eten en weinig vlees;
  • Tussen het avondeten en het ontbijt de volgende morgen 12 tot 16 uur vasten;
  • Verschillende supplementen gebruiken: Melatonine, Vit B12, C, D3, E, Zink, Kurkuma Q10, Visolie en andere supplementen zoals hormonen en probiotica.

Het protocol bestaat uit dingen waar behoorlijk veel bewijs voor is, zoals bewegen en gezond eten. Dit is belangrijk om het risico op dementie te verminderen. Helaas is het niet zo dat dit het risico tot 0 reduceert. Daarnaast bevat het protocol zeer veel onderdelen waar geen bewijs voor is. Alle vitaminen die mensen moeten slikken, het vasten en het vermijden van suiker.

Geen bewijs?

Er zijn enkele onderzoeken gedaan naar het protocol. Allemaal uitgevoerd door dr. Bredesen zelf. Deelnemers krijgen allemaal het protocol, maar na laboratoriumonderzoek worden mensen toegewezen aan een specifieke groep met verschillende adviezen. Het probleem is dat het onderzoek volgens experts als Professor Nick Fox (Dementia Research Centre, University College London) enorm rammelt. ‘Het is slordig onderzoek dat verkeerde verwachtingen wekt.’

Ontbrekend onderzoek

Dit soort onderzoek is dan ook opgezet om op een snelle en goedkope manier resultaten te krijgen. Op zichzelf is dat niet slecht, maar een verstandige onderzoeker doet dergelijk onderzoek alleen om te kijken of er mogelijk een effect is.

Daarna is er grondig vervolgonderzoek nodig, het belang hiervan valt niet te onderschatten. Van de honderden vergelijkbare uitgevoerde studies naar dementie die ook positief resultaat vonden, bleken er maar enkele te werken en dementie enigszins te vertragen. Dat geldt ook voor studies waarvan in eerste instantie leek of dementie een halt werd toegeroepen. Dr. Doug Brown, van onze Britse zusterorganisatie Alzheimer’s Society, zegt dan ook: ‘Het onderzoek is gewoon niet groot genoeg om dit soort claims te kunnen maken.’

Geen vervolgonderzoek, wel marketing

Dr. Bredesen heeft niet gekozen voor vervolgonderzoek, maar richt zich vooral op marketing. Zijn protocol wordt inmiddels beschermd door het merkenrecht, waardoor publicatie erover aan banden wordt gelegd. Mensen kunnen het boek over het protocol kopen, maar om het daadwerkelijk te volgen zijn getrainde coaches, laboratoriumonderzoeken en dure supplementen nodig. De kosten kunnen zo oplopen van honderden tot vele duizenden euro’s per jaar.

Valse hoop

Doordat het protocol in Amerika veel aandacht krijgt, vinden ook steeds meer Nederlandse mensen met dementie en mantelzorgers de pagina’s. Maar helaas zijn reacties van veel mensen die het protocol lang volgen negatief. ’Het protocol is zo strikt, dat het bijna niet te volgen is.’ en ‘Helaas heeft het protocol voor mijn man niet gewerkt.’

Mensen met angst voor alzheimer

Het protocol wordt niet alleen aangeprezen voor mensen met dementie, maar ook voor mensen in een voorstadium (zoals Milde Cognitieve Klachten), mensen met veel dementie in de familie of mensen met een erfelijk bepaald verhoogd risico op alzheimer (dit wordt in Amerika vaker onderzocht). We weten echter dat een groot deel van deze mensen nooit dementie krijgt. Een groot deel van de deelnemers aan het onderzoek van Bredesen viel in deze groep. Het is geen wonder dat de therapie dan effectief is. Niets doen is echter minstens zo effectief.

Conclusie

Het Bredesen protocol maakt onderdeel uit van een serie protocollen van veelal Amerikaanse artsen. Zo zijn er zeker tien verschillende protocollen die claimen alzheimer te kunnen voorkomen of omdraaien. Alle protocollen hebben gemeen dat er weinig onderzoek is gedaan. Bovendien spreken de protocollen elkaar tegen. Van de geclaimde oorzaak van dementie tot de behandeling.

Hoewel goed onderzoek ontbreekt, is het op zijn best zeer onwaarschijnlijk dat het Bredesen protocol werkzaam is tegen dementie of ter preventie van dementie. Veel elementen van het protocol zijn al onderzocht en niet werkzaam bevonden. Andere elementen zoals, bewegen, goed eten en gezonde slaap hebben wel effect, maar daarvoor is geen duur protocol nodig.

Meer informatie over gezond leven