Alzheimer Nederland in Nieuwsuur: "Van Rijn moet ingrijpen."

Casemanagement

"Er is lang genoeg gepraat, iedereen erkent het probleem maar er komen geen oplossingen. Als we allemaal willen dat mensen met dementie langer thuis blijven wonen dan moeten zij de professionele ondersteuning krijgen waar zij recht op hebben: een casemanager dementie. Hiervoor moet een specifiek label in het potje zorggeld komen, geoormerkt geld voor casemanagement dementie. Verzekeraars en aanbieders kiezen nu vaak voor goedkopere, niet-gespecialiseerde hulp, het casemanagement wordt wegbezuinigd. Tijd voor staatssecretaris Van Rijn om in te grijpen, want iedereen ziet al lang dat het zo niet gaat, maar het veld komt er simpelweg niet uit", aldus Julie Meerveld van Alzheimer Nederland in de uitzending van Nieuwsuur donderdag 2 juni.

De wanhoop nabij

Alzheimer Nederland luidde in 2014 en begin dit jaar de noodklok. "Het kan zo niet langer. We krijgen al te lang signalen van mensen die de wanhoop nabij zijn. Van mantelzorgers, patiënten, maar ook van wijkverpleegkundigen die er een zware taak bij krijgen waar ze niet voor zijn opgeleid. Maar ook teleurgestelde reacties van opgeleide casemanagers die worden ontslagen".  Wijkverpleegkundig Joke Bijl in Nieuwsuur: "Bezuinigen op casemanagement maakt dat steeds meer mensen naar het verpleeghuis moeten en zal tot meer maatschappelijke problemen leiden".

Tijd voor concrete oplossingen

Staatssecretaris Van Rijn ziet vooral een oplossing in opnieuw het gesprek voeren. Julie Meerveld: "Het is belangrijk dat er snel een oplossing komt, want mensen met dementie en hun mantelzorgers hebben niets aan praten in Den Haag alleen. De reacties van staatssecretaris van Rijn en Zorgverzekeraars Nederland zijn veel te afwachtend en geven geen concrete oplossingen".  Alzheimer Nederland gaat vanzelfsprekend het gesprek weer aan met alle partijen maar verwacht nu concrete maatregelen.

Deel uw verhaal met Alzheimer Nederland

Heeft u dementie en krijgt u geen begeleiding, bent u de mantelzorger die te maken heeft met lange wachtlijsten, bent u de wijkverpleegkundige die deze zorg er niet bij kan leveren, bent u de huisarts of de geriater die mensen met dementie en hun mantelzorgers in de knel ziet komen doordat de casemanager ontbreekt, bent u casemanager die wel de zorg wil leveren maar daar de kans niet voor krijgt? Laat het ons weten via casemanagement@alzheimer-nederland.nl. We nemen uw verhaal graag mee in het gesprek met staatssecretaris Van Rijn.

Kijk hier de Nieuwsuur uitzending van 2 juni j.l.  terug. Met op circa 24:35 minuten de reportage over casemanagement: http://www.npo.nl/nieuwsuur/02-06-2016/VPWON_1248485

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door