Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Vandaag was in het Philips Stadion de aftrap het project Tikkie Terug. De komende drie jaar wordt er bij PSV in Eindhoven voor gezorgd dat mensen met dementie mee kunnen blijven doen. Zo wordt het Philips stadion dementievriendelijk, worden bij ‘Voetbal Herinneringen’ oude tijden herbeleefd, is er aandacht voor bewegen met dementie en worden geluksmomenten gecreëerd.

Philips stadion dementievriendelijk

"Niet iedereen herkent dementie of weet hoe hij of zij er mee om moet gaan,” vertelt Gerjoke Wilmink. “Daarom is het zo mooi dat de stewards en het horecapersoneel van het Philips-stadion worden getraind door vrijwillige trainers van het programma Samen dementievriendelijk. Zo kunnen ze met geduld en respect reageren, als een bezoeker de weg niet lijkt te vinden of niet uit zijn woorden komt.”

Ook wordt er een speciale Tikkie Terug-ruimte ontworpen met studenten industrial design van de TU Eindhoven. Dat wordt een huiskamerachtige ruimte in het stadion waar mensen met dementie zich even kunnen terugtrekken.

Samen Voetbalherinneringen ophalen

Voor mensen met dementie is het belangrijk om samen herinneringen op te blijven halen, waar kun je dat beter doen dan bij je favoriete voetbalclub. Bij ‘Voetbal Herinneringen’ worden oude tijden herleefd. Met acht tot tien voetballiefhebbers wordt wekelijks gepraat over het voetbalverleden. In het PSV-museum bekijken we foto’s en filmbeelden, krantenartikelen en Europacup bekers. En oud-spelers komen regelmatig een praatje maken.

Nergens zonder vrijwilligers

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor Alzheimer Nederland, voor PSV én voor mensen met dementie. Vrijwilligers begeleiden mensen naar en in het stadion, organiseren de Voetbal Herinneringen en het bewegen met mensen met dementie. Gerjoke vertelt: “Sporten is belangrijk, niet alleen voor de lichaamsbeweging maar ook voor de sociale contacten en verbinding.”

Henk van Tilborg, voorzitter van afdeling Zuidoost-Brabant, Gerjoke Wilmink, oud-keeper Hans van Breukelen en oud-prof voetballer Harry Lubse met Tikkie Terug-shirt
v.l.n.r. Henk van Tilborg, voorzitter van afdeling Zuidoost-Brabant, Gerjoke Wilmink, oud-keeper Hans van Breukelen en rechts is oud-prof voetballer Harry Lubse

Voetbal voor maatschappelijke impact

Voetbal levert een bijdrage aan verbinding en gezondheid, het is dé sport om in te zetten voor het bereiken van onze gezamenlijke doel: mensen met dementie zo lang mogelijk mee laten doen. Het project is een samenwerking tussen verschillende partijen: PSV Foundation, het programma Samen dementievriendelijk (SDV) van Alzheimer Nederland, de afdeling Zuidoost-Brabant van Alzheimer Nederland, Vitalis WoonZorg Groep, TU/Eindhoven en Fontys Eindhoven. Het project gaat 1 juli van start en loopt tot 2024.