Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Baayla Boon en Mark Dubbelman waren allebei blij verrast toen ze Impulssubsidie van Alzheimer Nederland kregen. Boon: ‘Ik ben erg dankbaar dat ik dankzij de donateurs van Alzheimer Nederland toch door kan gaan met mijn onderzoek’. Dubbelman voegt daaraan toe: ‘De subsidie geeft mij zekerheid en rust, zodat ik mij de komende twee jaar echt op mijn onderzoek kan richten. Zonder deze subsidie had ik veel tijd moeten investeren in een nieuwe beursaanvraag om mijn onderzoek toch te kunnen uitvoeren.’

Belangrijk onderzoek mogelijk maken

Lees hier waar het belangrijke onderzoek van Baayla Boon en Mark Dubbelman over gaat: 

Baayla Boon: Verschillen tussen mensen met alzheimer verklaren  
De symptomen van de ziekte van Alzheimer kunnen erg variëren tussen personen. Ook in de hersenen zijn verschillen te zien. Zo kunnen schadelijke eiwitten op verscheidene manieren opstapelen en het afweersysteem reageert hier anders op. Baayla Boon brengt de verschillen in kaart door naar de opgestapelde eiwitten en het afweersysteem te kijken. 

Ze maakt gebruik van een kunstmatige intelligentie om verschillende soorten eiwitopstapelingen van patiënten te herkennen. Deze vergelijkt ze met de activatie van het afweersysteem. Op deze manier zoekt ze een verklaring voor de verschillen tussen mensen met alzheimer.  

Onderzoeker: Baayla Boon – Universiteit: Mayo Clinic – Bedrag: € 152,740

Mark Dubbelman: Veranderingen dagelijks functioneren bij alzheimer in kaart brengen
Eén van de eerste symptomen van de ziekte van Alzheimer is dat iemand problemen krijgt met dagelijkse taken, zoals het maken van afspraken. Dit beperkt de onafhankelijkheid en zelfstandigheid van de persoon zelf en verhoogt de zorglast voor de naasten. Om op tijd de juiste zorg in te schakelen is het nodig om al vroeg de eerste veranderingen in dagelijks functioneren op te sporen. Mark Dubbelman gaat dit in zijn onderzoek doen met behulp van een smartphone-app. 

Met de smartphone-app krijgen mensen verschillende zorg-gerelateerde oefeningen, zoals het maken van een afspraak bij een arts of het vernieuwen van een medicijnrecept. De app meet hoe snel iemand de opdracht volbrengt en hoeveel fouten hij of zij maakt. Uiteindelijk hoopt hij met de app beter te begrijpen hoe het dagelijks functioneren verandert in de vroegste stadia van de ziekte van Alzheimer. 

Onderzoeker: Mark Dubbelman – Universiteit: Harvard Medical School – Bedrag: € 152,740