AlzheimerTelefoon biedt direct een luisterend oor

‘Hoe kan ik mijn man beletten om nog auto te rijden?’ ‘Ik vrees dat mijn vrouw binnenkort naar een verpleeghuis moet, het gaat echt niet meer thuis’. Het leven met dementie valt veel mensen zwaar en roept vaak vragen op. Sinds 1988 biedt de AlzheimerTelefoon een luisterend oor, geeft advies en helpt mensen die leven met dementie. Onlangs werd door de vrijwilligers stilgestaan bij het 75.000e telefoongesprek. 

Coördinator van de AlzheimerTelefoon Mariëtte Hofman: “Naast alle online mogelijkheden voor informatie uitwisseling blijft een 1-op-1 gesprek van grote waarde. Gelukkig weten veel mensen de AlzheimerTelefoon te vinden. Zij bellen soms met een concrete vraag, maar heel vaak om even stoom af te blazen, zorgen te uiten of vrijuit te kunnen praten.”

Overzicht bieden

De vrijwilligers die de telefoon beantwoorden zijn zelf ervaringsdeskundigen of deskundigen met een professionele achtergrond. Als geen ander kennen zij de last en raadselen van het omgaan met dementie. “Het geeft veel voldoening om op deze manier te kunnen helpen”, vertelt een van de vrijwilligers. “Een luisterend oor en wat begrip is onmisbaar als je er middenin zit. Ik help graag om het overzicht weer terug te krijgen.”

Iedereen met zorgen of vragen over dementie mag bellen. De meeste telefoontjes worden gepleegd door kinderen/schoonkinderen van mensen met dementie (ca. 43%), gevolgd door partners van de persoon met dementie. Mariëtte: “Wij merken dat een toenemend aantal mensen over zichzelf belt, bijvoorbeeld mensen die twijfelen of er bij hen sprake zou kunnen zijn van dementie”. “We hebben misschien niet op álle vragen een pasklaar antwoord, maar denken graag met de beller mee, en als het nodig is verwijzen we door naar een arts of instantie die hen verder kan helpen”.

Ook vrijwilliger worden bij de AlzheimerTelefoon?

Alzheimer Nederland wil de komende jaren weer vooruit met een aanvulling op het huidige team vrijwilligers. Bent u professional in de zorg voor mensen met dementie? En heeft u interesse om uw kennis en ervaring in te zetten voor anderen die dit nodig hebben? Dan is deze uitdagende vrijwilligersfunctie bij de AlzheimerTelefoon vast iets voor u.

Bekijk de lesmodule over de AlzheimerTelefoon

Meer weten?

Hieronder vindt u een overzicht van de meest besproken onderwerpen via de Alzheimer Telefoon:

  1. Leven met dementie
  2. Is het dementie?
  3. Verpleeghuiszorg
  4. Rechtsbescherming

Heeft u behoefte aan een persoonlijk gesprek?

De AlzheimerTelefoon is bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 - 5088;
7 dagen per week van 9:00 tot 23:00 uur.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door