Ga direct naar de contentGa direct naar de content

“Na de diagnose heb ik veel op gevoel gedaan", zegt Beau. “En dat ging goed, maar met terugwerkende kracht wil ik er toch graag heel veel meer over weten." Uit onderzoek blijkt dat veel mensen na de diagnose lang wachten met hulp vragen. Achteraf hadden ze dat liever eerder gedaan. Beau: “Ik hoop dat deze podcast veel mensen bereikt die, nog in de anonimiteit, antwoorden op hun vragen willen.” 

Door met dementie  

In de podcast Door met dementie gaat Beau in 4 afleveringen in gesprek met ervaringsdeskundigen die een dierbare hebben met dementie. Hoe gaan zij daar mee om, praktisch én emotioneel? Ook beantwoorden experts en zorgprofessionals veelvoorkomende vragen. Bekende Nederlanders zoals Hans Klok en Frank van der Linden geven persoonlijke tips over hun ervaringen met dementie. Je luistert ernaar, zonder dat je zelf hoeft te reageren. Je hoort herkenbare momenten en waardevolle tips, serieus en soms met een lach en traan. 

Sociaal netwerk 

In de eerste aflevering praat Beau met zijn gasten over het belang van je sociale netwerk betrekken. Beau: “Het durven toelaten van hulp van buitenaf is een life-saver, zo kun je ook goed voor jezelf blijven zorgen in dit proces" De broers Richard en Jeffrey Krijgsman vertellen openhartig over hun worstelingen toen hun vader de diagnose alzheimer kreeg. Jeffrey: “Ik wil graag 24 uur bij papa zijn, maar heb zelf kleine kinderen." Hoe gaan zij om met diverse dilemma's?   

Openhartig 

Zijn gasten zijn openhartig, maar Beau zelf ook. Zo vertelt hij aan psycholoog en onderzoeker Lizzy Boots van het Alzheimer Centrum Limburg: “Als het buiten ging schemeren, ging het in mijn vaders hoofd ook schemeren." En wat blijkt? Hij is niet de enige die dat ziet gebeuren bij een dierbare met dementie. Beau is verrast: “Ik dacht dat het iets specifieks van hem was, maar er lopen dus heel veel mensen tegenaan. Dat had ik graag eerder geweten."  

Geen quiz 

Dat dementie iedereen kan treffen vertellen ook de bekende Nederlanders die aan de podcast meewerkten. Zij delen uit eigen ervaring wat je vooral niét moet doen als een dierbare de ziekte van Alzheimer heeft. In aflevering 1 geeft Hans Klok de waardevolle tip: “Maak iemands leven niet tot één grote quiz door steeds vragen te stellen. Daar wordt iemand alleen maar angstig van. Ga mee in de beleving van iemand met dementie en knuffel ze.” 

De eerste aflevering  

Op 4 april verschijnt de eerste van vier afleveringen. De andere afleveringen gaan over professionele hulp zoeken, actief zijn en mindset en veranderende rollen. Door met dementie is een podcast van Alzheimer Nederland, geproduceerd door Tonny Media en is te beluisteren via:   
 

Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken