Behandel hoge bloeddruk, ook bij beginnende dementie

Een hoge bloeddruk is slecht. Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten en dementie. Daarom wordt een hoge bloeddruk behandeld met leefstijladviezen en medicatie. Na het 70e of 75e levensjaar worden artsen echter voorzichtiger met het voorschrijven van medicatie, zeker bij mensen met beginnende dementie. Dat is niet altijd terecht, liet internationaal onderzoek onder leiding van promovendus Rianne de Heus en geriater dr. Jurgen Claassen van het Radboudumc Alzheimer Centrum zien. Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Alzheimer Nederland van 197.000 euro. Alzheimer Nederland stelde dr. Claassen vier vragen over dit onderzoek.
 

Waarom zijn artsen terughoudend om op latere leeftijd de bloeddruk te verlagen?

“Op latere leeftijd komt lage bloeddruk na het opstaan (orthostatische hypotensie) vaker voor. Deze plotselinge verlaging van de bloeddruk binnen drie minuten na het opstaan, is gevaarlijk. Mensen kunnen duizelig worden, hun evenwicht verliezen en vallen, met alle gevolgen van dien. Deze bloeddrukdaling nadat mensen overeind komen na liggen of staan komt óók voor bij mensen die normaal een hoge bloeddruk hebben. Artsen zijn bang dat wanneer ze een hoge bloeddruk behandelen, de medicijnen ervoor zorgen dat deze bloeddrukdaling ook ernstiger wordt. Met dus een hoger risico op vallen.”


Wat laat jullie onderzoek zien?

“Ons onderzoek keek naar het effect van een bloeddrukverlagend medicijn op mensen met de ziekte van Alzheimer. Het bleek dat de mensen die werden behandeld met het medicijn, niet meer last hadden van lage bloeddruk en valongelukken dan de mensen die een nepmiddel kregen.”
 

Heeft bloeddruk verlagen wel zin bij beginnende alzheimer?

“Zeker! Alzheimer is over het algemeen een ziekte die traag verloopt. Na de diagnose leven mensen nog gemiddeld 8 jaar. Na 1 jaar behandelen met medicatie tegen hoge bloeddruk, hebben mensen al minder kans op hart- en vaatziekten en beroertes. En de impact van deze ziektes bovenop dementie is enorm. Behandeling van hoge bloeddruk kan dus bijdragen aan een goede kwaliteit van leven.”
 

Wat moeten mensen doen?

“Er zijn geen standaard adviezen te geven. Want er zijn veel verschillen tussen mensen (leeftijd, vorm van dementie, andere ziektes) die van invloed zijn. Ook zijn er bijvoorbeeld verschillende medicijnen tegen hoge bloeddruk en sommige verergeren waarschijnlijk wél de lage bloeddruk na het opstaan. Het is dus vooral zaak om klachten met uw (huis)arts te bespreken. Bijvoorbeeld duizelig worden na het opstaan is gevaarlijk en iets om te bespreken. Mogelijk kan een ander medicijn worden voorgeschreven. Zelfstandig stoppen met medicijnen is dus zeker geen goed idee. Ook stoppen met medicatie omdat iemand de diagnose dementie heeft gekregen is dus niet per definitie verstandig. Dit moeten mensen altijd goed bespreken met hun arts. Laat u goed uitleggen waarom uw arts een bepaalde keuze maakt.”


Het onderzoek van Jurgen Claassen werd gepubliceerd in the Journal of the American Heart Association.

 

Foto: Gerke van de Hoef

Meer informatie

Gen ontdekt dat beschermt tegen dementie

Bekijk onderzoek

 

Ons onderzoek naar dementie

Bekijk resultaten

 

Medicijnen tegen dementie

Lees meer

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door