Behandeling tegen Alzheimer-gen

In de Telegraaf, stond 10 april het artikel ‘Gen dat Alzheimer veroorzaakt uitgezet’. De krant schrijft over de ontdekking dat een Alzheimer-gen onschadelijk is gemaakt. De onderzoekers die deze ontdekking hebben gedaan, zijn echter voorzichtig: “Tot nu toe is het alleen in het laboratorium gelukt”.
 

Risico-gen ApoE4

De onderzoekers keken naar het risico-gen ‘ApoE4’. Een gen dat verantwoordelijk is voor de productie van een eiwit, dat een rol speelt bij onder andere de aanmaak van alzheimereiwitten. Mensen met dit gen, hebben daardoor een hoger risico op de ziekte van Alzheimer. ApoE4 is een schadelijke variant van een gen dat in vier vormen voorkomt. De meeste mensen hebben ApoE3, dat is de onschadelijke variant.


Menselijke hersencellen

Met een bijzondere techniek keken de onderzoekers naar de effecten van ApoE4. Huidcellen van mensen met de ziekte van Alzheimer werden gekweekt in het laboratorium. Met een bijzondere bewerking werden deze huidcellen eerst veranderd tot stamcellen. Deze stamcellen konden vervolgens uitgroeien tot hersencellen. Op deze menselijke hersencellen is het onderzoek gedaan.


Effect eiwit te neutraliseren

De onderzoekers toonden aan dat een nieuw middel (PH002), ervoor kan zorgen dat het ApoE4 eiwit veel minder schadelijk wordt. Op veel gebieden is het eiwit net zo onschadelijk als ApoE3. De ontdekking wordt gezien als een doorbraak. Het is een hele nieuwe manier om de ziekte te behandelen, waarbij niet wordt gekeken naar de alzheimereiwitten, maar naar het proces dat leidt tot de vorming ervan.


Zeer voorlopige resultaten

De wetenschappers benadrukken dat mensen de ontdekking moeten zien als eerste dominosteen van onderzoek. Vele vervolgonderzoeken zijn nodig om te kijken of dit echt werkt. Zo is alleen gekeken naar het effect in menselijke hersencellen. Daardoor weten we niet of het middel PH002 schadelijke effecten heeft op de rest van het lichaam. Ook is dit een medicijn om dementie te voorkomen, waardoor mensen het vele (tientallen) jaren moeten gebruiken. Het is natuurlijk de vraag of het medicijn dan ook onschuldig is.


Nieuwe weg

Ondanks dat het onderzoek nog een lange weg te gaan heeft, is dit een interessante ontwikkeling. Het resultaat biedt nieuwe manieren om de ziekte van Alzheimer te behandelen. Ook maakte dit onderzoek geen gebruik van proefdieren, maar meteen van menselijke hersencellen. De onderzoekers hopen dat die methode veel beter het effect van nieuwe medicijnen voorspelt.
 

Meer weten?

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door