Beweegonderzoek mensen met geheugenklachten (omgeving Nijmegen)

Onderzoek 'Bewegend brein'

Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen zoeken mensen met lichte geheugenklachten voor een onderzoek naar bewegen. De onderzoekers bekijken de effecten van twee verschillende beweegprogramma’s op het denkvermogen, het geheugen en de lichamelijke fitheid.

Wie kan deelnemen?

  • U bent 50 jaar of ouder en woont in de omgeving Nijmegen
  • U ervaart beginnende geheugenproblemen en/of hebt de diagnose 'Milde Geheugenklachten' of 'Mild Cognitive Impairment' (MCI) gekregen.
  • U beweegt niet meer dan twee uur per week intensief.

Het onderzoek

Op basis van loting neemt u deel aan één van drie groepen. Er zijn twee beweeggroepen en een controlegroep. Mensen die zijn ingedeeld in een beweeggroep, krijgen één jaar, drie keer per week, 45 minuten les. Deze lessen worden in groepsverband gegeven onder begeleiding van ervaren en enthousiaste trainers. De lessen kunnen op ieders niveau aangepast worden.

  • Conditietraining: U krijgt drie keer per week, ongeveer 45 minuten een gevarieerd aanbod van beweeglessen die vooral zijn bedoeld om het uithoudingsvermogen te verbeteren.
  • Training van Kracht, flexibiliteit en ontspanning: U krijgt drie keer per week ongeveer 45 minuten een gevarieerd aanbod van beweeglessen. Bijvoorbeeld krachttraining, yoga, rek-en-strek of coördinatie oefeningen en verschillend spellen zullen aan bod komen.
  • Controlegroep: Om het effect van de beweegprogramma’s te kunnen bepalen zal er ook een controlegroep zijn. In deze groep krijgt u wel leefstijladviezen, maar geen beweegprogramma.

Alle deelnemers aan het onderzoek, krijgen op drie momenten een uitgebreid onderzoek in het Radboudumc in Nijmegen. Daar wordt onder andere gekeken naar de ernst van uw geheugenklachten,  uw lichamelijke conditie, en de doorbloeding van de hersenen (zie foto).

2017-02-22 Bewegend Brein - Hersendoorbloeding_0.jpg

Waar vindt het plaats?

De beweeglessen vinden plaats in de omgeving van Nijmegen. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld Malden, Groesbeek, Mook, Gennep of Millingen aan de Rijn. De locatie en tijden van de beweeglessen wordt door de onderzoekers samen met u gekozen.

Kosten / onkostenvergoeding

De beweegactiviteiten worden u kosteloos aangeboden maar er is hiervoor geen reiskostenvergoeding. Voor de drie onderzoeken aan het Radboudumc is wel een reiskostenvergoeding. Deelname aan de beweeglessen en het onderzoek is gratis.

Meedoen of meer informatie?

Neem dan contact op met: Marit Sanders, arts-onderzoeker, via 

E: bewegendbrein@radboudumc.nl
T: (024) - 3655758

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door