Uitzending Brandpunt: Mantelzorgers in het rood

Brandpunt: mantelzorgers in het rood over toenemende druk op mantelzorgers

Het aantal mensen met dementie is in Nederland door de vergrijzing vervijfvoudigd tot 270.000. Geschat wordt dat dit aantal de komende 25 jaar zal verdubbelen tot een half miljoen. Omdat we steeds langer thuis verzorgd moeten worden, is ook de druk op de mantelzorgers flink toegenomen. Brandpunt besteedt daar in haar uitzending Mantelzorgers in het rood aandacht aan: dinsdagavond 3 april om 21:00 uur bij NPO2. 

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de mantelzorgers (54%) tamelijk belast tot overbelast is. Mantelzorgers geven aan dat ze op weinig begrip en steun kunnen rekenen van familie en buren. Ze staan er vaak alleen voor. Zes stellen die meedoen aan de vijfdaagse training Beter thuis met dementie vertellen hun verhaal tijdens de uitzending. Tijdens de training leren de mantelzorgers op een vakantieboerderij hoe ze beter voorbereid kunnen zijn op de gevolgen van dementie. En hoe ze kunnen voorkomen dat ze overbelast raken.
 

Hulp en advies bij dementie

Een van de stellen die hun verhaal vertelt, zijn Irma van Milt en haar man Piet. Piet heeft dementie en Irma zorgt voor hem. Samen hebben ze meegedaan aan een cursus Beter thuis met dementie. Deze cursusweek maakt deel uit van wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek is mede gefinancierd door Alzheimer Nederland. Irma is naast mantelzorger ook vrijwilliger bij Alzheimer Nederland. Zij biedt mensen die te maken hebben met dementie via de AlzheimerTelefoon een luisterend oor en geeft advies over het omgaan met dementie.


Onderzoek voor en door mantelzorgers

Mantelzorgers zijn onmisbaar in de zorg voor mensen met dementie. Helaas blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek Dementiemonitor Mantelzorg dat Alzheimer Nederland uitvoert samen met het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) dat de druk op de mantelzorgers toeneemt. Met de resultaten van dit onderzoek vragen we aandacht voor de problematiek en behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ook helpen de resultaten ons om advies te geven over de verbetering van regionale dementiezorg. Op dit moment verzamelen we gegevens van mantelzorgers voor een nieuwe Dementiemonitor Mantelzorg. Bent u mantelzorger en wilt u meedoen aan dit onderzoek? Vul dan de vragenlijst in. 

Vul de vragenlijst in


Meer weten?

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door