COPD medicijn werkt mogelijk ook tegen alzheimer en MS

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) en de Universiteit Hasselt (UHasselt) zijn er voor het eerst in geslaagd om de aanmaak van de stof myeline, dat bij Multiple sclerose (MS) wordt afgebroken, te herstellen. Dat gebeurt door de werking van specifieke eiwitten te onderdrukken. Bijzonder is dat het onderdrukken van dezelfde enzymen ook gunstig lijkt voor alzheimerpatiënten. Bovenstaande bleek uit experimenteel onderzoek naar een medicijn dat allang op de markt is, maar dat op dit moment wordt voorgeschreven voor mensen met ernstige COPD.
 

‘PDE-remmers’

Het middel dat gebruikt wordt is een zogenaamde ‘PDE-remmer’. Deze lijkt bij Multiple sclerose (MS) ervoor te zorgen dat myeline, een eiwit dat een soort isolatielaag vormt rondom zenuwen, opnieuw wordt aangemaakt. Dit werd ontdekt door de Hasseltse onderzoeker dr. Tim Vanmierlo. Eerder onderzoek aan de Universiteit Maastricht (UM) door prof. dr. Jos Prickaerts toonde al aan dat de PDE-remmers ook een gunstige uitwerking lijken te hebben op de mentale vermogens van mensen met alzheimer.
 

Medicijntest

Aan de Universiteit Maastricht start in samenwerking met het Alzheimer Centrum Limburg in november 2019 een vierjarige studie naar het medicijn dat deze eiwitten remt. Dit onderzoek vindt plaats bij patiënten die nog geen alzheimer hebben, maar in een voorstadium van de ziekte zitten. Het medicijn is al op de markt onder de naam roflumilast voor de chronische longaandoening COPD. Daarom kan dit medicijn meteen getest worden op mogelijke effecten bij patiënten met alzheimer.


Hoop voor de toekomst

De onderzoekers hopen dat roflumilast werkt en dat de geneesmiddelen die nu in Hasselt en Maastricht ontwikkeld zijn, nóg beter werken. Aan de verkennende Maastrichtse studie met roflumilast zullen slechts enkele tientallen patiënten mee kunnen doen. Bij positief resultaat zal na het vierjarige onderzoek, grootschalig onderzoek nodig zijn om de resultaten te bevestigen. Daardoor zal het nog zeker 10 jaar duren voor is bewezen dat het middel daadwerkelijk gunstig werkt voor mensen met de ziekte van Alzheimer.


Steun van Alzheimer Nederland met beurs

Alzheimer Nederland steunt het werk van dr. Tim Vanmierlo en prof. dr. Jos Prickaerts. Zo kreeg prof. Prickaerts in 2016 een beurs van 200.000 euro om het effect van PDE-remmers op de ziekte van Alzheimer op te helderen. In 2017 ontving dr. Tim Vanmierlo een beurs van 50.000 euro om een nieuw medicijn door te ontwikkelen, dat de beschadiging van hersencellen tegengaat.

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door