Coronavirus en dementie

Update 30 juli - Dagbesteding en situatie thuis

Alzheimer Nederland start wederom een peiling onder mantelzorgers. Dit keer gaat het specifiek over de dagbesteding.

> Lees meer

Omgaan met mensen met dementie tijdens de corona-uitbraak

De zorg voor mensen met dementie gaat ondanks alles gewoon door, thuis en in het verpleeghuis. Wat kunt u doen om mensen met dementie de komende tijd zo goed mogelijk te ondersteunen? Hoe gaat u om met gevoelens van onveiligheid en minder sociaal contact? En hoe blijft u goed voor elkaar en ook voor uzelf zorgen? Op dementie.nl geven wij u antwoord op deze vragen en aanvullende tips. 
 

Wat kunt u als buurman of -vrouw, kind, kleinkind, vriend doen voor iemand met dementie? 

Veel mensen met dementie (en hun naaste/mantelzorger) zijn kwetsbaar en ontvangen nu geen of veel minder bezoek. En dat terwijl ze vaak afhankelijk zijn van het contact met anderen. Wat kunt u doen voor uw buurvrouw, tante, opa, oma of vriend met dementie? Dat leest u op samendementievriendelijk.nl.
 

Tips tegen eenzaamheid

Geen bezoek, geen dagopvang, geen clubjes en geen sport. Dat vergroot de kans op eenzaamheid. Hoe houdt u contact? Hoe laat u weten dat u uw naaste niet vergeet? In deze tijd van smartphones en tablets is digitaal contact een handig alternatief. Op eentegeneenzaamheid.nl vindt u allerlei goede tips voor online contact. Of doe het op de ouderwetse manier en verras iemand met een (liefdes)brief of gedicht.
 

Tips voor passende activiteiten

Zo veel mogelijk binnenblijven zonder goed te begrijpen waarom, is erg lastig voor iemand met dementie. Hoe leidt u af? Hoe komt u samen de dag door? Structuur en ritme helpen om deze uitdaging aan te gaan. We geven u tips op dementie.nl die u hopelijk kunnen inspireren. Stuur ons vooral uw tips, dan geven wij die weer door. Zo helpen we elkaar. 


Alle Alzheimer Café bijeenkomsten en trainingen geannuleerd

In verband met de aangescherpte maatregelen rond het coronavirus van het kabinet dat er geen bijeenkomsten mogen worden georganiseerd tot 1 juni (persconferentie 23 maart), worden alle geplande Alzheimer Cafés en trainingen tot die tijd geannuleerd. Alzheimer Trefpunten en - Theehuizen sluiten ook hun deuren. De Alzheimer Cafés bieden mensen met dementie en mantelzorgers advies, lotgenotencontact en gezelligheid. Wij beseffen de impact dat ook hier de deuren sluiten voor fysieke ontmoetingen, maar het is helaas niet anders. Intussen wordt samen met de regionale afdelingen naarstig gezocht naar creatieve oplossingen voor alternatieve contactmomenten. “Wij laten elkaar niet los, ook als we niet dichtbij kunnen komen”. Online blijven we actief. Heeft u een vraag, wilt u uw verhaal met anderen delen of op de hoogte blijven van nieuws en informatie rondom dementie? Ga dan naar ons forumFacebook en/of Instagram. Ook kunt u, als u behoefte heeft aan een luisterend oor of advies, gratis bellen naar onze AlzheimerTelefoon. Deze is dagelijks van 9.00 tot 23.00 uur bereikbaar op 0800-5088. 
 

Forum: dementie en het coronavirus

Ook op het forum van Alzheimer Nederland wordt volop gesproken over het coronavirus. Vragen die voorbij komen zijn: ‘Hoe kan ik contact houden als bezoek niet mag?’ en ‘Moet ik mijn naaste vertellen wat er aan de hand is?’ Op het forum kunt u uw eigen tips en ervaringen delen, maar ook vragen stellen aan anderen. 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door