Ga direct naar de contentGa direct naar de footer
Meerdere politici pleiten ervoor het bejaardenhuis uit de mottenballen te halen. Wat die politici vergeten te vertellen is dat daar straks helemaal niet genoeg personeel meer voor is. Is er dan geen antwoord op deze problemen? Zeker wel! En daarom roep ik het nieuwe kabinet op: investeer in dementievriendelijke buurten. De tijd dringt.

— Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland

Gerjoke Wilmink

Er is onvoldoende zorgpersoneel voor het toenemend aantal mensen met dementie. Momenteel heeft een op de zeven mensen een baan in de zorg. Het aantal arbeidskrachten in de zorgsector kan nog maar beperkt groeien. Tegelijkertijd hebben we te maken met een groeiende groep ouderen en mensen met dementie. Er zijn dus andere oplossingen nodig om mensen met dementie te ondersteunen.

Net als de meeste mensen willen ook mensen met dementie gewoon zo lang mogelijk in hun eigen buurt blijven, in hun eigen huis wonen, in hun eigen bed slapen en eigen baas zijn. Zij die nog een partner hebben, willen graag met die partner samenleven. Zo blijft het ook voor mensen met dementie elke dag weer de moeite waard om op te staan. En dat kan in een dementievriendelijke buurt. Zo kunnen zij hun dagelijkse bezigheden zo lang mogelijk zelf doen. Zelf naar de winkel gaan, zelf naar hun eigen koor of club gaan. Zo min mogelijk afhankelijk zijn van anderen. Kortom: blijven meedoen in de samenleving.