De HerinneringenRit haalt €203.723,- op voor onderzoek naar dementie

Ruim 500 deelnemers stapten vandaag op de fiets in om geld op te halen voor onderzoek naar dementie. Vanuit Amersfoort waren door Alzheimer Nederland vier mooie fietsroutes van verschillende afstanden uitgestippeld. Deelnemers brachten €203.723,- bij elkaar en maakten er een onvergetelijke dag van. 

De HerinneringenRit (voorheen 2bike4alzheimer) is een jaarlijks terugkerend fietsevenement. De meeste deelnemers hebben in de directe omgeving te maken met dementie, dus hun motivatie en enthousiasme is groot. Vanaf De Nieuwe Stad Amersfoort fietsen deelnemers 40 km, 80 km, 120 km of 160 km. Onderweg kwamen ze over de Onvergetelijke Kilometer. 

Ze werden daar opgewacht door zangeres Sita Vermeulen. Langs speciale kilometer konden er vergeet-mij-nietjes worden beschreven en geplaatst. Ook kwamen de deelnemers langs portretten van geliefden en werd er stilgestaan bij de mooie herinneringen van toen. De Onvergetelijk Kilometer werd swingend afgesloten door een djembé band. 

Om vier uur waren de meeste deelnemers gefinisht en overhandigde Anita Witzier de cheque van €203.723,- aan Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland, die zelf ook weer meefietste: “Onderweg zag ik heel veel vrolijke gezichten en soms ook een traan, want bijna iedereen heeft wel iemand in gedachten tijdens het fietsen. Maar samen hebben we mooie herinneringen gemaakt. En we hebben onze schouders eronder gezet: een geweldige opbrengst voor meer dementieonderzoek! Veel dank aan alle deelnemers en hun sponsoren.” 

Meer onderzoek naar dementie  

In Nederland hebben 290.000 mensen de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. De verwachting is dat dit aantal in 2040 opgelopen zal zijn tot meer dan een half miljoen. Er is dus veel onderzoek nodig om betere inzichten te krijgen in oorzaken, preventie, diagnose, behandeling van dementie en betere zorg voor mensen met dementie en hun naasten. Met de opbrengst van de HerinneringenRit kan Alzheimer Nederland dit onderzoek financieren. 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door