Deelname onderzoek Early trial / JNJ-54861911

Gezonde deelnemers gezocht voor onderzoek preventie van Alzheimer

Onderzoekers in Den Bosch en Amsterdam zoeken gezonde vrijwilligers voor deelname aan een medicijnonderzoek om de ziekte van Alzheimer te voorkomen. (Het ‘Early’ onderzoek)

Wie kunnen er deelnemen?

  • Gezonde ouderen van 60 jaar of ouder met minimaal een vader, moeder, broer of zus met dementie.
  • Gezonde ouderen van 65 jaar of ouder.
  • U hebt een naaste in uw omgeving (bijvoorbeeld uw partner of kind) die informatie kan geven over uw dagelijks functioneren.

Wat wordt onderzocht?

Tijdens dit grote geneesmiddelonderzoek, worden gezonde mensen met een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer behandeld met een nieuw medicijn. Het medicijn moet de aanmaak van een schadelijk eiwit in de hersenen verminderen.

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Deel 1: screening
Tijdens twee tot drie bezoeken wordt beoordeeld of u geschikt bent voor deelname. Tijdens dit onderzoek wordt bijvoorbeeld bepaald of u (genetische) aanleg hebt voor het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. De screening bestaat onder andere uit:

  • Lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, hartfilmpje (ECG), geheugentesten, verschillende hersenscans en het invullen van verschillende vragenlijsten.

Deel 2: Onderzoek

  • Gedurende vierenhalf jaar slikt u dagelijks medicatie; u ondergaat iedere drie maanden geheugentesten; u neemt deel aan onder andere bloedonderzoek en hersenscans.
    • Eenderde krijgt placebo medicijn (neppil); tweederde krijgt echte medicijnen. Niemand weet wat u krijgt.

 Deel 3: Controles

  • Tot vijf jaar na het staken van het innemen van medicijnen - heeft u twee maal per jaar een telefonisch gesprek.

Vergoeding:

Reiskosten worden vergoed.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Amsterdam:
Als u zich (vrijblijvend) wilt aanmelden, kan dit via het aanmeldformulier. De onderzoekers nemen dan contact met u op en geven u dan uitgebreide informatie over het onderzoek. Op basis van deze informatie kunt u beslissen of u zich wilt aanmelden voor het onderzoek.

Den Bosch:
Door het sturen van een mail naar CVGonderzoek@jbz.nl. Meer informatie krijgt u in het eerstvolgend telefonisch contact. Daarna wordt ook schriftelijke informatie toegezonden.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door