Deelnemers gezocht: cerebrale amyloïd angiopathie (CAA)

Onderzoek cerebrale amyloïd angiopathie (CAA)

De diagnose van cerebrale amyloïd angiopathie (CAA) berust momenteel op de 'Boston criteria', welke gebaseerd zijn op kenmerken op een MRI van de hersenen. Deze kenmerken zijn echter een relatief late en indirecte manifestatie van CAA.

Om de diagnose preciezer en in een eerder stadium te stellen, zijn  dr. ir. Marcel  Verbeek en zijn onderzoeksgroep van het Radboud UMC in Nijmegen op zoek naar een betere methode. Hiervoor gaan zij op zoek naar alarmstoffen (biomarkers) in hersenvocht en bloed.  Toepassing van deze biomarkers kan mogelijk in de toekomst tot een behandeling van CAA leiden.

Er wordt nauw samengewerkt met (inter) nationale partners zoals Marieke Wermer en Gisela Terwindt (Leids Universitair Medisch centrum), Bill vanNostrand (Universiteit van Rhode Island University, Verenigde Staten), Erik Portelius (universiteit van Göteburg, Zweden) en Hugo VanderStichele (ADx NeuroSciences, België).

Voor dit onderzoek worden patiënten met CAA uitgebreid in kaart gebracht door middel van een neuropsychologisch onderzoek, een neurologisch onderzoek, een MRI van de hersenen, bloed afname en afname van hersenvocht. 

Er worden nog nieuwe deelnemers gezocht.

Interesse of meer informatie over dit onderzoek? Zie radboudumc.nl/BIONIC

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door