Deelnemers gezocht: onderzoek naar de relatie tussen darmen en hersenen met vitaminesupplementen

Het wordt steeds duidelijker dat de gezondheid van de darmen en de hersenen met elkaar verbonden zijn. Maar wat veranderingen in darmgezondheid precies doen in de hersenen is nog niet bekend.  Daar willen de onderzoekers verder naar kijken met behulp van vitaminesupplementen in dit onderzoek. Wilt u meedoen en de onderzoekers helpen meer te leren over de darmen en hersengezondheid tijdens het ouder worden? Doe dan mee aan de COMBI studie.

Wie kan meedoen?

  • U bent tussen de 60-75 jaar oud en u bent bereid te reizen naar de onderzoekscentra in Nijmegen en Wageningen.
  • U heeft minimaal twee risicofactoren voor dementie die u kunt veranderen, denk hierbij aan een te hoog cholesterol, overgewicht, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of weinig bewegen.

 Daarnaast zijn er ook aanvullende voorwaarden waarover de onderzoekers u zullen informeren.

Wat houdt het onderzoek in?

U zult voor 6 weken een capsule slikken. Deze capsule kan een voedingssupplement zijn met vitamines voor de darmen, of een controle supplement zonder werkzame stoffen. Wat u krijgt wordt bepaalt door een loting, zowel de uitvoerende onderzoeker als de deelnemer weet niet welke capsule de deelnemer krijgt.  

Zowel voor als na de weken dat u de capsule slikt vinden er twee onderzoeken plaats, één bij het Donders Instituut in Nijmegen en één bij het onderzoekscentrum van de Wageningen Universiteit. In totaal gaat het dus om vier onderzoeken; twee keer bij beide locaties. Elk bezoek duurt ongeveer drie uur. Tijdens de bezoeken wordt onder andere een MRI-scan uitgevoerd, worden geheugentesten en bloed afgenomen en vult u vragenlijsten in. Daarnaast vangt u drie keer uw ontlasting en één keer uw ochtendurine op. In totaal duurt het onderzoek ongeveer 8 maanden.

Wat krijgt u?

  • Na deelname aan de eerste afspraak en thuismetingen ontvangt u een financiële vergoeding van €129,-
  • U ontvangt een vergoeding van uw reiskosten (tot max. 50 km per enkele reis).
  • U levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek.

Meer informatie en deelname 

 Via de volgende link kunt u zich vrijblijvend aanmelden voor het onderzoek. Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen via combi@ru.nl of op de website kijken.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door