Deelnemers gezocht voor onderzoek naar eenzaamheid & technologische ondersteuning

Zorgmedewerkers en mantelzorgers gezocht: onderzoek naar eenzaamheid bij mensen met dementie & het gebruik van technologie voor sociale connecties

De Universiteit van Strathclyde in Glasgow onderzoekt of het gebruik van technologie (alleenwoonende) mensen met dementie kan ondersteunen in het behouden van sociale connecties. Het onderzoek vindt zowel in Nederland als in het Verenigd Koninkrijk plaats. Sociale isolatie en eenzaamheid komen vaak voor bij ouderen en met name bij alleenwoonende ouderen. Een diagnose van dementie kan het probleem verergeren o.a. omdat het soms moeilijk kan zijn om een diagnose te delen met anderen in het sociale netwerk. Technologie heeft de potentie om eenzaamheid tegen te gaan met verschillende apps en andere programma’s zoals Zoom die al beschikbaar zijn. We hebben eerder mensen met dementie gesproken over de voor- en nadelen en hun ervaringen met het gebruik van zulke technologieën. Nu is het doel om in beide landen meer te leren over de ervaringen van mantelzorgers en zorgmedewerkers. Hoe kunnen wij technologie het beste gebruiken om sociale isolatie en eenzaamheid tegen te gaan onder mensen met dementie?

Wie kan meedoen

We zijn op zoek naar zorgmedewerkers en mantelzorgers van mensen met dementie (bv. medewerkers in verpleeg/verzorgingstehuizen, ergotherapeuten, psychologen, familieleden of vrienden). Het is belangrijk dat deelnemers in het bezit zijn van een computer, laptop of tablet met toegang tot het internet.

Wat gaan we doen

Het onderzoek bestaat uit een eenmalig groepsgesprek (focus groep) welke online zal plaatsvinden (eind april/begin mei). U kunt zelf bepalen van waar u de online focus groep bijwoont en zult daarom niet naar een specifieke locatie moeten reizen. We zullen vier tot zes mensen uitnodigen voor een gesprek van maximaal 90 minuten en zullen onder andere de volgende onderwerpen bespreken:

  • Sociale isolatie en eenzaamheid onder mensen met dementie
  • Hoe een diagnose van dementie invloed kan hebben op het bovengenoemde en hoe mensen hierin het beste kunnen worden ondersteund
  • Ervaringen met het gebruik van technologie voor sociale connecties (voorbeelden, voor- en nadelen, en nieuwe ideeën voor nieuwe technolgieën)

Contact

Wilt u meedoen aan de focus groep of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met: 
Dr. Harleen Rai, onderzoeksmedewerker Universiteit van Strathclyde, Glasgow, Schotland.

Bekijk de flyer voor meer informatie.

Dit onderzoek wordt geleid door: Dr. Kieren Egan (Universiteit van Strathclyde Glasgow) in samenwerking met Prof. Roma Maguire (Universiteit van Strathclyde Glasgow) en Prof. Anne Margriet Pot (Erasmus Universiteit Rotterdam).

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door